19:16 / 15.03.2019 Политика

Вибори-2019: ЦВК зареєструвала 44 офіційних спостерігачів на чергових виборах

15 березня відбулось друге засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Розглянувши подання суб’єктів подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій з виборів Президента України про заміну їх членів, Комісія внесла зміни до складу ОВК з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року, утворених відповідно до постанови ЦВК від 18 лютого 2019 року № 331.

Окрім того, Комісія зареєструвала довірених осіб кандидата на пост Президента України Новака А.Я. у 136 територіальних виборчих округах.

Скасовано реєстрацію довірених осіб кандидата на пост Президента України Бойка Ю.А. у 3 ТВО та зареєстровано замість них інших.

Також скасовано реєстрацію довіреної особи кандидата на пост Президента України Ващенка О.М. у ТВО № 57 та зареєстровано замість неї іншу.

Комісія скасувала реєстрацію довіреної особи кандидата на пост Президента України Шевченка О.Л. у ТВО № 132 та зареєструвала замість неї іншу.

Окрім того, ЦВК скасувала реєстрацію довіреної особи кандидата на пост Президента України Тарути С.О. у ТВО № 143 та зареєструвала замість неї іншу.

Розглянувши відповідне подання, Комісія зареєструвала 11 офіційних спостерігачів від кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В на чергових виборах Президента України в закордонному виборчому окрузі.

Також розглянувши відповідні звернення, Комісія зареєструвала 44 офіційних спостерігачів на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року: 9 – від Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі, 2 – від Португальської Республіки, 33 – від Українського Конґресового Комітету Америки.

Окрім того, розглянувши відповідне звернення, ЦВК скасувала реєстрацію офіційного спостерігача від Українського Конґресового Комітету Америки на чергових виборах Президента України.

Таким чином, станом на 15 березня 2019 року Комісія зареєструвала 742 офіційних спостерігачів від 10 міжнародних організацій та 8 іноземних держав на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Затверджено рішення низки окружних виборчих комісій з виборів Президента України щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Внесено зміни технічного характеру до постанови ЦВК від 18 лютого 2019 року № 331.

Розглянувши відповідне подання виконавчого комітету Одеської міської ради, Комісія тимчасово закрила спеціальну виборчу дільницю № 511156, утворену на постійній основі постановою ЦВК від 12 квітня 2012 року № 66 "Про утворення звичайних та спеціальних виборчих дільниць на постійній основі", до 1 січня 2020 року.

До Комісії надійшли запити на інформацію Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" щодо надання інформації "про здійснення платежів з усіх наявних поточних рахунків виборчого фонду кандидата на пост Президента України Порошенка П.О. на користь ВГО "Солідарна молодь", Громадської організації "Солідарність" та Громадської організації "Інститут розвитку і сприяння демократії" за період з дня відкриття вказаних рахунків до дня надходження цього запиту" та "у разі здійснення таких платежів, надати інформацію по кожному платежу: номер поточного рахунку виборчого фонду, отримувач платежу, дату, суму та призначення платежу".

Розглянувши вказані запити, ЦВК відмовила у їх задоволенні, оскільки інформація, що запитується, належить до категорії інформації з обмеженим доступом та виборчим законом не передбачено розголошення Комісією інформації щодо операцій на рахунках виборчих фондів кандидатів на пост Президента України до моменту оприлюднення на її офіційному веб-сайті проміжних і остаточних фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України.

Окрім того, Комісія внесла зміни до складу ДВК з виборів Президента України закордонної виборчої дільниці № 900048 закордонного виборчого округу на чергових виборах Президента України, утвореної згідно з постановою ЦВК від 12 березня 2019 року № 531.

Під час засідання Комісія внесла зміни до своєї постанови від 14 березня 2019 року № 556 "Про реєстрацію офіційного спостерігача від ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ "УСПІШНА ВАРТА" на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року в закордонному виборчому окрузі", виключивши з неї пункти щодо реєстрації офіційного спостерігача від цієї організації. Рішення прийняте у зв’язку з тим, що Комісією було встановлено невідповідність документів вказаної громадської організації, поданих до ЦВК 13 березня 2019 року для реєстрації Хавича О.М. офіційним спостерігачем, вимогам виборчого закону, що не було відомо Центральній виборчій комісії на час розгляду 14 березня 2019 року зазначеного питання.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.