14:11 / 13.03.2019 Политика

За скільки в Україні продають майбутнє?

Україна найбідніша країна Європи з найвищим серед країн континенту рівнем корупції

Під стінами Європейського парламенту 12 березня в місті Страсбург пройшла акція активістів з України. Метою акції було привернути увагу євродепутатів до проблеми підкупу виборців напередодні Президентських виборів в Україні в кінці березня 2019 року.

На питання кореспондентів нашого видання щодо цілей акції, один з активістів, який безпосередньо займається викриттям фактів підкупу та має багато інформації, що до ситуації під час Українських виборів  на ім’я Олег Кищук відповів:

«Ми просимо депутатів Європарламенту поїхати на вибори в Україну в якості міжнародних спостерігачів, щоб не допустити масового скуповування голосів та забезпечити чесні та прозорі вибори Президента. Ми представляємо тут весь народ України, який прагне чесних та демократичних виборів. Нині схема підкупу має чітку структурованість та прив’язку до виборчих округів до Верховної ради України. У багатьох випадках схему на округах очолюють та забезпечують депутати Верховної ради. В разі відсутності в регіонах зацікавлених народних депутатів до організації підкупу залучаються інші місцеві еліти.

Я  разом з командою ГО  “Cтоп фальсифікація” провів повне розслідування з відео фіксацією фактів підкупу виборців на користь кандидата  Петра Порошенка, дане відео ви зможете побачити у цьому виданні».

«За мою громадську активність та висвітлення фактів корупції та підкупу на виборах до мене почали застосовувати політичні репресії, після затримання групи, що купувала голоси виборців в одному з районів Київської області.  В Україні активна громадянська позиція карається репресіями та може навіть коштувати життя. Саме тому ми вимушені їхати до серця політичної Європи, щоб просто нас почули» - заявляє Анна Гоголіна співзасновник руху «Стоп Фальсифікація».

Журналістів нашого видання зацікавила ситуація з виборами в Україні і ми вирішили провести власне розслідування як ключові претенденти на пост Президента готуються до виборів. Основними претендентами на ключовий пост в країні є чинний Президент Петро Порошенко, комік Володимир Зеленський, колишній голова ЗСУ Анатолій Гриценко, опозиційний політик Олег Ляшко, та екс-прем’єр міністр Юлія Тимошенко.

Згідно останніх соціологічних опитувань в президентських перегонах поки що Юлія Тимошенко. 

Україна пройшла довгий шлях після революції 2014 року завдяки підтримці з боку Європи, що принесло величезну користь економіці завдяки асоціації та вільній торгівлі з країнами ЄС. Збереження прогресу буде великим викликом для нового президента, який повинен зберегти прогрес, а не нівелювати його.

 Українські політики часто спекулюють на темі вступу до Європейського союзу. Але ця східноєвропейська країна на даному етапі розвитку зовсім не підпадає під жодну з вимог декларованих Копенгагенськими критеріями по вступу до Європейського Союзу.

Олег Кищук вважає - “Демократичне правління має забезпечити рівне право всіх громадян країни брати участь у політичних процесах на всіх рівнях влади, від місцевого до національного. Учасники політичного процесу не повинні тиснути на виборця та вдаватись до маніпуляцій чи обману дозволяючи громадянам вільно формувати свою думку до дня голосування. В Україні навпаки ми можемо спостерігати масовий тиск на електорат з усіх можливих засобів комунікації. Створені системні прийоми маніпуляції суспільно політичною думкою засновані на нерівних можливостях доступу кандидатів до ЗМІ, підкупу виборців та контролю за виборчими комісіями.

Президент Порошенко зловживаючи статусом чинного голови держави по-суті займається передвиборною агітацією без витрачання коштів в фонду кандидату, адже ЗМІ підконтрольні йому та розцінюють це як висвітлення діяльності державного службовця. Присутність провладних медіа означає де факто відсутність рівних можливостей участі у виборчому процесі всіх кандидатів”.

Використання адміністративного ресурсу

Команда лояльних до чинного глави держави людей в регіонах на високих посадах займаються масовим системним підкупом виборців. Така ситуація характерна для великих міст таких як: Одеса, Харків та Дніпро де муніципальна влада публічно висловлює свою підтримку Порошенку.

Україна найбідніша країна Європи з найвищим серед країн континенту рівнем корупції. Бюджетні кошти зі створених напередодні виборів спеціальних фондів міст витрачаються на єдино разову виплату матеріальної допомоги маргінальним верствам населення та людям які відповідно до соціологічних опитувань можна зарахувати до симпатиків президента Порошенка. Через високий рівень бідності, особливо у сільській місцевості, матеріальна допомога в 1000 гривень національної валюти ( що є еквівалентом 30 євро) є суттєвою допомогою для більшості населення.        

На національному рівні було напередодні виборів проведено індексацію пенсій, проведено монетизацію субсидій та пільг для соціально незахищених верств населення, військові отримали додаткові виплати. Це все можна вважати системою непрямого підкупу громадян. 

Катерина Одарченко український політтехнолог коментує:

«На жаль, ситуація з підкупом виборців на майбутніх президентських виборах залишається критичною. Під час моїх подорожей з публічними лекціями по країні мною було зафіксовані численні факти порушення виборчого законодавства, як наприклад в місті Луцьк жителям пропонують заповнити картку прихильника за що вони отримують по 500 гривень заохочення. В подальшому при організації та залучення до голосування інших осіб обіцяють матеріальне заохочення розміром в 1000 гривень на тиждень»

Біржа місць у виборчих комісіях

Зареєстрували свої кандидатури до Центральної Виборчої комісії (ЦВК) 44 претендента по пост Президента України. З них реальну політичну вагу в країні мають близько 15. Всі інші виконують роль технічних кандидатів.

Ексклюзивне право на політичне волевиявлення доведено до абсурду. В Україні сформувався величезний ринок тіньових трансферів офіційних спостерігачів на виборах. Результатом цього може стати, що виборчі дільниці просто не вмістять офіційних спостерігачів від всіх кандидатів. Це призведе до великої вірогідності фальсифікації виборів через неможливість контролю за процесом голосування та підрахунку голосів. 

Ціна за місце в Окружній виборчій комісії (ОВК) у різних регіонах може досягати до 10 тисяч доларів США. Подібні шахрайські маніпуляції призводять до знищення суті незалежного колегіального органу. Голосування на округах де до 80% представників ОВК будуть керуватися провладними структурами буде проходити по шаблону наданого з центру.

Тарас Завгородній, український політичний експерт:

 «Якщо ми хочемо побудувати сильну країну яка буде мати в своїй основі демократичні інститути ми маємо зупинити ганебну практику купівлі місць у виборчих дільницях по всій країні. Нажаль подібний ринок має величезний попит. Кандидати збільшують своє представництво в ДВК для подальшого контролю та впливу на хід голосування. Це перетворюється в сімейний бізнес. На одній виборчий дільниці ми можемо побачити навіть родичів, які представляють різних кандидатів, але як ми розуміємо працюють спільно на благо інших» 

Технічні кандидати

Іншим брудним методом  ведення політичної боротьби став для України залучення до виборів кандидата ім’я, по-батькові та прізвище майже однакове з політичним конкурентами

Юрій Володимирович Тимошенко фігурує в центрі виборчого скандалу в Україні, що супроводжується судовими процесами. Він має прізвище та ініціали як у головного політичного опонента Петра Порошенко – Юлії Тимошенко. За підрахунками експертів в результаті помилок в голосуванні Юлія Тимошенко може втратити до 2% голосів.

Компанія на його висування згідно розслідувань українських журналістів організовувалась соратником чинного Президента. Висування Юрія Тимошенко в кандидати в президенти начебто підтримувалося фермерами та аграріями, які на перевірку виявилися маргінальними особами.  За символічну плату в декілька євро вони погодилися вказати свої прізвища як спонсорів президентської компанії Юрія Тимошенко. 

Костянтин Матвієнко, український політичний експерт:

 «В Україні прямий підкуп виборців - продаж голосів - підлягає кримінальному переслідуванню. Однак існує безліч способів подати виплату грошей громадянам як зарплатню за участь в агітації, як різноманітні компенсації та матеріальні допомоги. Такі дії складно кваліфікувати як кримінальні злочини, тому цим активно користуються несумлінні кандидати. Штаб чинного президента також користується подібними технологіями, укладаючи з численними громадянами відповідні угоди»

Європа має відреагувати на повідомлення активістів про порушення виборчого законодавства в Україні. Для того, щоб привернути увагу європейських політиків та прорвати інформаційний бар’єр групі українських правозахисників з ГО «Стоп фальсифікація» довелося особисто приїхати в Європу. У разі підтвердження всіх перерахованих фактів Європейський парламент має ініціювати систему моніторингу проведення передвиборчої агітації в Україні та направити своїх представників у якості міжнародних спостерігачів для контролю проведення виборів.

Джерело