17:29 / 12.03.2019 Политика

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук: "Комісія завжди була і буде на боці права"

12 березня у Центральній виборчій комісії відбулася нарада Голови Комісії Тетяни Сліпачук, Генерального прокурора України Юрія Луценка, Голови Служби безпеки України Василя Грицака, Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова і Голови Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Леоніда Євдоченка щодо поточних питань підготовки та проведення чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Після завершення наради відбувся спільний брифінг керівників ЦВК та правоохоронних структур. Під час нього Тетяна Сліпачук, зокрема, зазначила, що Комісія є фундаментом для організації справедливого волевиявлення громадян. І в ній апріорі не може бути місця політичним інтригам та конфліктам.

"ЦВК завжди була і буде на боці права. Переконана, що наші силові відомства, з керівництвом яких сьогодні провели дуже важливу нараду, також дотримуються такого підходу. Тож, керуючись верховенством права, ми будемо спільно захищати свободу волевиявлення громадян України. Ми зобовʼязані поважати вибір українського народу і зробити все залежне від нас, аби дотриматися демократичних принципів та найвищих міжнародних стандартів під час проведення чергових виборів Президента України", – наголосила Голова Комісії.

Її підтримав й Генеральний прокурор України Юрій Луценко, зауваживши, що правоохоронна система України має спільну позицію щодо забезпечення вільних, чесних та прозорих виборів. Це підтвердила й сьогоднішня нарада, під час якої, за його словами, були детально обговорені всі алгоритми співпраці зацікавлених сторін. Зокрема, щодо протидії підкупу виборців, організації так званих "каруселей" на виборчих дільницях, видачі членами ДВК бюлетеней для голосування на імʼя осіб, які перебувають за кордоном тощо.

Своєю чергою Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков запевнив, що правоохоронці забезпечать безпеку і порядок як під час друку виборчих бюлетенів на ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів", так і під час їх транспортування до ОВК та згодом – до ДВК. Окрім того, в день голосування планується задіяти 134 тис. 381 співробітника МВС, які, за словами посадовця, мають ефективно організувати забезпечення публічної безпеки на виборчих дільницях.

Про готовність до взаємодії під час виборчого процесу також заявив Голова Служби безпеки України Василь Грицак. При цьому він зазначив, що кожна із правоохоронних структур неодмінно забезпечать в межах визначених чинним законодавством повноважень реагування на ті чи інші виклики, які можуть виникати під час підготовки та проведення президентських виборів.    

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.