14:58 / 21.01.2019 Политика

У ЦВК обговорили питання контролю виборчих фондів кандидатів на пост президента України

21 січня у Центральній виборчій комісії відбулася зустріч з представниками міжнародних і громадських організацій на тему: "Контроль виборчих фондів кандидатів на пост Президента України. Фінансові звіти про надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України".

У заході взяли участь Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук, член Комісії Тетяна Юзькова, Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Мангул та член НАЗК Наталія Корчак.

Вітаючи учасників зустрічі, Голова Комісії, зокрема, подякувала їм за виявлену увагу до дуже важливої в контексті чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року теми.

При цьому вона зазначила, що вперше, починаючи з нинішніх загальнонаціональних виборів, окрім ЦВК та банків, у яких відкрито рахунки виборчих фондів, контроль за дотриманням вимог законів щодо фінансування передвиборної агітації кандидатів здійснює й Національне агентство з питань запобігання корупції. "Із самого початку виборчого процесу між Комісією та НАЗК в цих питаннях була налагоджена тісна та плідна співпраця", – наголосила Тетяна Сліпачук.

Голова ЦВК також відмітила, що Комісія спільно з Національним банком України та Міністерством інфраструктури України за погодженням із Національним агентством з питань запобігання корупції встановила Порядок контролю за надходженням, обліком і використанням коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України.

Цим Порядком, зокрема, передбачено напрями, контроль за якими буде забезпечуватися як Комісією, так і НАЗК, та окремі напрями, контроль за якими здійснюватиме лише ЦВК, відповідно до своїх функціональних обовʼязків. Відтак, за словами Тетяни Сліпачук, саме така співпраця є міцною запорукою успішної та прозорої реалізації механізму, запровадженого зазначеним Порядком.

Голова НАЗК Олександр Мангул своєю чергою зазначив, що цьогорічні вибори Президента України для Нацагентства є першими в ролі субʼєкта контролю за фінансами виборчої кампанії. Тому він висловив задоволення, що в цій нелегкій справі між НАЗК і ЦВК налагоджена повна комунікація.

Під час заходу керівник Департаменту з питань запобігання політичній корупції Апарату НАЗК Руслан Ігонін детально розповів учасникам зустрічі про механізм контролю виборчих фондів кандидатів на пост Президента України. Окремо зупинився на взаємодії органів контролю, а також – відповідальності за фінансові порушення.

З питаннями щодо фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України представників міжнародних і громадських організацій ознайомила завідувач відділу контролю за використанням коштів Секретаріату ЦВК Наталія Вадімова.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії

ТЭГИ: