16:29 / 18.01.2019 Политика

ЦВК: На пост Президента України зареєстровано 10 кандидатів

18 січня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

До Комісії 15 січня 2019 року надійшли документи для реєстрації кандидата на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Балашова Г.В., висунутого 5 січня 2019 року на VII Позачерговому З’їзді Політичної Партії "5.10".

16 січня 2019 року до ЦВК громадянка України Богомолець О.В. особисто подала заяву про самовисунення кандидатом на пост Президента України разом з доданими документами для реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Розглянувши зазначені документи, Комісія встановила їх відповідність вимогам Закону України "Про вибори Президента України" та зареєструвала двох кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року:

Балашова Геннадія Вікторовича, 1961 року народження, освіта вища, проживає в місті Києві, фізичну особу – підприємця, члена Політичної Партії "5.10", суб’єкт висування – Політична Партія "5.10";

Богомолець Ольгу Вадимівну, 1966 року народження, освіта вища, проживає в місті Києві, народного депутата України, голову Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, безпартійну, самовисування.

Таким чином, станом на 18 січня 2019 року Комісія зареєструвала 10 кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року: Шевченка І.А., Капліна С.М., Наливайченка В.О., Скоцика В.Є., Садового А.І., Купрія В.М., Мураєва Є.В., Гриценка А.С., Балашова Г.В. та Богомолець О.В.

Комісія зареєструвала уповноважених представників двох кандидатів на пост Президента України у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року:

Греня В.В. – кандидата на пост Президента України Шевченка О.Л.;

Москаленка Г.В. – кандидата на пост Президента України Бойка Ю.А.

Разом з тим Комісія відмовила в реєстрації уповноваженого представника кандидата на пост Президента України Насірова Р.М. у ЦВК з правом дорадчого голосу Дроздовського Л.П. на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року, оскільки Дроздовський Л.П. є членом Голосіївської районної у місті Києві виборчої комісії, що є порушенням вимог виборчого закону.

Окрім того, Комісія зареєструвала довірену особу кандидата на пост Президента України Купрія В.М. на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Кожухар О.А. в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі.

Зареєстровано довірених осіб кандидата на пост Президента України Садового А.І. на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Березюка О.Р. та Сироїд О.І. в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі, а також його довірених осіб в 93 територіальних виборчих округах.

Розглянувши відповідне подання, Комісія зареєструвала 3 офіційних спостерігачів від Всеукраїнської громадської організації "ПЕРЕДОВІ ПРАВОВІ ІНІЦІАТИВИ" на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року в закордонному виборчому окрузі.

Окрім того, розглянувши відповідні клопотання, Комісія надала дозвіл Всеукраїнській громадській організації "Жінки Батьківщини", Всеукраїнському об’єднанню "Антикорупційний блокпост", громадським організаціям "АДВОКАТСЬКА ФІРМА "АГЕНТ", "ВСЕУКРАЇНСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ "АВТО ЄВРО СИЛА", "ВСЕУКРАЇНСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНО-ЮРИДИЧНА АСОЦІАЦІЯ ВПЛИВУ", "Всеукраїнське об’єднання "Спільна справа", "ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ "УСПІШНА ВАРТА", "ЗА НАРОДОВЛАДДЯ", "ІНСТИТУТ МИРУ ТА РОЗВИТКУ", "Інститут політичних стратегій", "КИЇВ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ТЕБЕ!", "КОНЦЕПТ ГРУП", "Миколаївщина – надійний партнер", "ПАТРІОТИЧНИЙ РУХ УКРАЇНИ", "ПО БОРОТЬБІ З КОРУПЦІЄЮ ТА НЕЗАКОННОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ" мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року. А Громадській організації "Народний Контроль Закарпаття" – на території Закарпатської області та ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ ГРОМАДСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ "АГЕНЦІЯ СОЦІАЛЬНОГО ПРОЕКТУВАННЯ "ПРАВО ВИБОРУ" –  на території Харківської області.

Таким чином, станом на 18 січня 2019 року Комісія надала дозвіл 43 громадським організаціям мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Комісія встановила відсутність правових підстав для задоволення звернення БЛАГОДІЙНОГО ФОНДУ "УКРАЇНА-ГЕОРГІЯ" щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, оскільки законами України ЦВК не наділена повноваженнями щодо розгляду звернень про надання дозволу мати офіційних спостерігачів від інших суб’єктів, ніж громадські організації.

Окрім того, під час засідання Комісія звернулася до Національної поліції для перевірки відповідності вимогам Закону України "Про вибори Президента України" фінансування виготовлення друкованих матеріалів передвиборної агітації кандидата на пост Президента України Шевченка І.А. на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Рішення прийнято у зв’язку з тим, що до Комісії 9 січня 2019 року надійшли примірники друкованих матеріалів передвиборної агітації кандидата на пост Президента України Шевченка І.А., "виготовлені за рахунок коштів виборчого фонду кандидата на пост Президента України Шевченка Ігоря Анатолійовича", друк яких здійснено установою ПП "Арніка-2".

Однак 17 січня 2019 року від установи банку до ЦВК надійшла письмова інформація про відкриття 15 січня 2019 року накопичувального та поточного рахунків виборчого фонду кандидата на пост Президента України Шевченка І.А. та їх реквізити.

Разом з тим в поясненнях уповноваженого представника кандидата на пост Президента України Шевченка І.А. в Комісії з правом дорадчого голосу Галабали М.В. зазначено, що надіслані до Комісії матеріали передвиборної агітації виготовлено на підставі Договору на розміщення політичної реклами на носіях зовнішньої реклами, укладеного між товариством з обмеженою відповідальністю "КІТ МЕДІА" та кандидатом на пост Президента України Шевченком І.А.

При цьому в указаному договорі не містилося інформації про установу, яка здійснила друк відповідних матеріалів передвиборної агітації. Формат і  тираж виготовлених матеріалів, зазначених у пункті 3 додатку № 1 до Договору, відрізнявся від відомостей, указаних у друкованих матеріалах передвиборної агітації, примірники яких подано до ЦВК. Також Галабала М.В. не надав Комісії інформації про відкриття рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України Шевченка І.А.

Копію цієї постанови Комісія також надіслала Національному агентству з питань запобігання корупції.

Окрім того, Комісія внесла зміни до постанов  ЦВК від 8 квітня 2014 року № 227 "Про Порядок надання транспортних послуг окружним і дільничним виборчим комісіям з виборів народних депутатів України, Президента України, окружним і дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму" та від 5 вересня 2015 року № 227 "Про Порядок надання транспортних послуг територіальним і дільничним виборчим комісіям з місцевих виборів".

Також ЦВК погодила зміни до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії