10:40 / 22.12.2018 Политика

Артем Ситник купив квартиру під Києвом за хабар: журналіст повідомив нові подробиці

Відомий журналіст-розслідувач Володимир Бойко повідомив про обставини отримання нинішнім головою Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником хабаря, за який він придбав квартиру у Броварах (Київська область).

Історію про хабарництво Ситника журналіст розповів у ефірі програми "Поярков. News"на телеканалі "Прямий".

"Друзі мої, я можу пишатися – не всякій людині в цій країні пощастило, випала честь… Оскільки Артем Сергійович Ситник взяв хабар за закриття кримінальної справи, яка була порушена за моєю заявою. І я, власне кажучи, тому про це і взнав, коли за плином років став копирсатися в державному судовому реєстрі і перевіряти – а що ж там? Бо була колись у мене справа. Я знаю номер кримінальної справи, знаю сюжети і що витікає та випливає.

Виявляється, в 2007 році прокуратура Київської області, ще до Ситника, порушила справу за моєю заявою. Це були земельні афери в Обухівському районі. В 2008 році начальником слідчого відділу стає пан Ситник, якого виписали з Кіровограда. Прийшов новий прокурор Гардецький. І створюється благодійний фонд, куди шановна прокурорська братія переказує, примушує фігурантів справи переказувати безготівково хабарі за закриття справ. А ці гроші, котрі накопичились в цьому фонді, вони використовували для придбання землі, придбання квартир для себе.
Фонд був відкритий і зареєстрований їх спільником по аферах – козинським селищним головою Гартіком. Називався – "Правозахисна фундація "Вільна громада".

І от виявляється, що в 2008 році таку собі громадянку Вінокурову, яка фігурувала по моїй справі – вона підробляла свідоцтва, державні акти на землю, і розслідувала її справу прокуратура Київської області – викликали і запропонували, і вона переказала 400 тисяч на рахунок цього фонду. Справа була закрита, а на ці гроші була придбана двокімнатна квартира в Броварах для пана Ситника, де він зараз і проживає.

Причому це вони оформили як подарунок йому. От тільки пан Ситник, мабуть, досі не знає, що в Україні з подарунків треба сплачувати податки. До сьогоднішнього дня директор НАБУ не сплатив ні копійки в державний бюджет з цього дивного подарунка.

Врешті-решт, в 2017 році Генеральна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження, ще в травні, за цим фактом. І от я і знайшов таким чином сліди, побачив кілька ухвал слідчих суддів, які і дали мені повну картину по цьому. Досі, на жаль, підозра Ситнику не пред’явлена по цьому епізоду. Але я думаю, що це неминуче", - розповів Володимир Бойко.

Зазначимо, раніше стало відомо, що майбутній голова НАБУ Артем Ситник придбав у Броварах квартиру за 450 тисяч гривень.

За словами керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, Артем Ситник під час свого звіту на засіданні комітету Верховної Ради вдесятеро перебільшив суму повернутих його відомством у бюджет коштів.