15:05 / 21.12.2018 Политика

Голова ЦВК Сліпачук: "Поінформований, сумлінний, обміркований вибір є дуже важливою запорукою чесності виборів"

У прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція на тему: "Я маю право обирати", в якій брали участь Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук, Міністр юстиції України Павло Петренко та секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька.

Як зазначив на початку заходу Павло Петренко, 2019 рік є роком загальнонаціональних виборів – і президентських, і парламентських. Згідно з Конституцією одним із основних прав громадян є право обирати і бути обраними. Саме тому Міністерство юстиції спільно з Центральною виборчою комісією прийняли рішення започаткувати у рамках загальнонаціонального проекту "Я маю право!" велику просвітницьку кампанію "Я маю право обирати".

За його словами, проект реалізовуватиметься через центри безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції, органи місцевого самоврядування та органи державної влади на місцях, а також до цього процесу долучаться і громадські організації.

Окрім того, він наголосив, що інформаційна кампанія здебільшого стосуватиметься виборців, які досягли 18-річного віку і вперше братимуть участь у виборах, внутрішньо переміщених осіб, а також громадян, які проживають не за місцем реєстрації.

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук  запевнила у повній підтримці цієї кампанії з боку Комісії та зазначила:

– Так склалося історично, що в Україні рівень довіри до виборів, на жаль, низький. Тож якщо ми спільними зусиллями намагатимемося підвищити цей рівень, то це означає, що ми підніматимемо рівень довіри до обраної влади. Поінформований, сумлінний, обміркований вибір є дуже важливою запорукою чесності виборів.

Кожна людина має знати свої права, знати, як відстоювати ці права, що конкретно вона має робити під час виборчого процесу. Окрім того, за словами Голови Комісії, чесність виборів полягає у сумлінній роботі членів виборчих комісій різних рівнів, офіційних спостерігачів. І все це базується на поінформованості.

Проте, на жаль, попри те, що у звʼязку з непростими подіями в нашій державі протягом останніх років в Україні зʼявилася велика кількість внутрішньо переміщених осіб, попри те, що  у нас доволі активна молодь, в нашій державі приділялася недостатня увага обізнаності громадян щодо їхніх виборчих прав, а також виборчих процесів.

Тому з боку Комісії буде організована багатостороння підтримка започаткованої просвітницької програми: різноманітними матеріалами, участю у заходах, інформацією, щоб кожний виборець знав не тільки, як і де він зможе проголосувати, а й як проконтролювати, що його голос належним чином враховано.

– Досягти цього самостійно неможливо. Лише коли наші зусилля будуть поєднані, а ми робитимемо ці кроки з єдиною метою – забезпечити наступного року чесніть, прозорість і зрозумілість виборів для кожного з нас – то отримаємо результат, який вартий нашого суспільства, – заявила Тетяна Сліпачук.

Своєю чергою секретар Комісії Наталія Бернацька нагадала відомий вислів, що поганих політиків обирають люди, які не приходять на вибори.

Тому, за її словами, однією зі складових цього просвітницького проекту буде мобілізація участі якнайбільшої кількості українців у двох загальнонаціональних виборчих кампаніях наступного року. Адже це вибір, який впливає на наше подальше життя.

При цьому насамперед необхідно спільно з Міністерством юстиції, яке має центри безоплатної правової допомоги в різних регіонах країни, організувати молодь для участі у виборах. Тож просвітницька кампанія "Я маю право обирати" має стати суттєвою підтримкою тих молодих виборців, які вперше братимуть участь у голосуванні.

Учасники прес-конференції відповіли на низку запитань представників засобів масової інформації. Зокрема, Голова Комісії Тетяна Сліпачук зупинилася на участі у виборах внутрішньо переміщених осіб, зазначивши, що всі вони матимуть змогу проголосувати, лише подавши до органу ведення Державного реєстру виборців заяву про зміну місця голосування без зміни місця реєстрації. І зробити це можна вже починаючи з 31 грудня, але не пізніше пʼяти днів до дня голосування.

При цьому Голова ЦВК закликала виборців якомога раніше у разі потреби подавати такі заяви, а не чекати останніх днів, аби не створювати в органах ведення ДРВ черги, тим самим створюючи самим собі зрозумілі незручності.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.