18:04 / 10.12.2018 Политика

ЦВК та Рада Європи вперше в історії уклали меморандум про співпрацю

За ініціативи та на запрошення Генерального директорату з питань демократії Ради Європи  у штаб-квартирі РЄ (місто Страсбург, Франція) з робочим ознайомчим візитом перебувала делегація Центральної виборчої комісії на чолі з її Головою Тетяною Сліпачук.

Під час візиту делегація Комісії провела низку зустрічей з керівниками структурних підрозділів Генерального секретаріату Ради Європи. Зокрема, спеціальним радником Генерального секретаря РЄ щодо України, виконавчим секретарем Комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню Генерального директорату прав людини та верховенства права паном Режі Брія; директором Департаменту управління європейських країн та управління  країн сусідніх регіонів Офісу Генерального директорату програм пані Пілар Моралес.

Голова Комісія мала окрему змістовну зустріч з директором, секретарем Венеціанської комісії паном Томасом Маркертом.

Одним із найважливіших підсумків цього візиту стало укладення першого в історії ЦВК Меморандуму про співпрацю між Центральною виборчою комісією та Радою Європи. Згідно з метою цього документу його підписанти мають намір співпрацювати у напрямах зміцнення можливостей ЦВК організовувати та проводити виборчий процес у відповідності до європейських виборчих стандартів та належних практик, а також посилення спроможностей Комісії щодо навчання різних учасників виборчого процесу, включаючи виборців.

Окрім того, Меморандум передбачає сприяння створенню та започаткування діяльності регіональних відділень Комісії, розробку нормативної бази їх функціонування. А також – використання нових технологій у виборчому процесі відповідно до європейських виборчих стандартів та належних практик; подальше удосконалення якості списків виборців і реєстрації виборців тощо.

Також у ході візиту члени ЦВК мали можливість поспілкуватися з директором  Директорату з політичних питань паном Александром Гесселем, керівником  Департаменту з питань демократичного врядування паном Даніелем Попеску, головою Департаменту спостереження за місцевими та регіональними виборами Секретаріату Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи пані Ренате Зікмунд, керівником Управління співробітництва з країнами політики сусідства Секретаріату Венеціанської комісії Генерального директорату прав людини та верховенства права паном Сергієм Кузнєцовим, директором Директорату людської гідності, рівності та врядування пані Клаудією Лучіані, керівником Управління зі сприяння у виборчих процесах Генерального директорату демократії Генерального секретаріату РЄ паном Фрасуа Фрідеріхом, керівником Управління з питань медіа та інтернет врядування Генерального директорату прав людини та верховенства права пані Сільвією Грундман.

Під час візиту відбулося насичене та плідне спілкування з нагальних питань діяльності ЦВК. Зокрема, щодо підготовки та проведення майбутніх виборів Президента України та народних депутатів України, які заплановані 2019 року, а також щодо питань проведення місцевих виборів 2020 року.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК