10:28 / 06.12.2018 Политика

Вибори-2019: ЦВК та МВС України уклали меморандум про співпрацю

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук та Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков підписали Меморандум про співпрацю між ЦВК та МВС. Такий меморандум укладено вперше.

Мета зазначеної угоди полягає в консолідації зусиль, спрямованих на співпрацю щодо недопущення порушень виборчих прав громадян, а також забезпеченні дотримання встановлених Конституцією України та виборчим законодавством України принципів і засад виборчого процесу.

ЦВК і МВС домовились про проведення спільних зустрічей керівників, експертів та  фахівців у рамках нарад, семінарів, конференцій, а також – заходів щодо забезпечення моніторингу стану дотримання виборчого законодавства в період підготовки і проведення виборів.

Не менш важливими мають стати й організація низки інших заходів та розробка методичних посібників щодо підвищення правової поінформованості працівників МВС, зокрема Національної поліції, виборчих комісій, центральних органів виконавчої влади з питань виборчого законодавства та протидії правопорушенням, спрямованим проти виборчих прав громадян.

Підписанти Меморандуму домовились і про висвітлення інформації щодо системних правопорушень виборчого законодавства України. Згідно з документом також буде налагоджено взаємообмін інформацією про правопорушення проти виборчих прав громадян, ведення їх електронної карти з класифікацією за видами і регіонами в період проведення виборів Президента України, народних депутатів України та місцевих виборів.

Ще одним із найважливіших напрямів спільної діяльності повинно стати виявлення, запобігання та припинення правопорушень, пов'язаних із втручанням у роботу комп'ютерних мереж і державних інформаційно-аналітичних та інформаційно-телекомунікаційних систем.

– Укладання цього Меморандуму не тільки сприятиме забезпеченню реалізації і захисту виборчих прав громадян України, а й допоможе синхронізувати з МВС спільні зусилля щодо дотримання принципів і засад проведення як загальнонаціональних, так і місцевих виборів, - зазначила Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.