16:28 / 25.10.2018 Политика

Комісія затвердила розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення перших місцевих виборів 23 грудня 2018 року

25 жовтня  відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія внесла зміни до своєї постанови від 26 березня 2014 року № 74 "Про Порядок передачі електронної копії бази даних Державного реєстру виборців депутатським фракціям у Верховній Раді України та кандидатам на пост Президента України при підготовці проведення виборів Президента України".

Також внесено зміни до Порядку надання Центральній виборчій комісії інформації щодо підготовки та проведення місцевих виборів, затвердженого постановою ЦВК від 9 вересня 2015 року № 239.

Окрім того, Комісія визначила розмір грошової застави для кандидатів на посади міських голів на перших місцевих виборах, а також – для виборчих списків кандидатів у депутати міських рад, висунутих у багатомандатних виборчих округах на перших місцевих виборах 23 грудня 2018 року.

Розглянувши відповідні клопотання, Комісія надала дозвіл Всеукраїнській громадській організації "Передові правові ініціативи" мати офіційних спостерігачів під час проміжних виборів депутатів сільських, селищних рад, повторних виборів депутатів сільських, селищних рад та сільських, селищних голів, перших і позачергових виборів старост сіл, селищ 2 та 9 грудня 2018 року.

Комісія затвердила Розподіли субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад і відповідних сільських, селищних, міських голів 23 грудня 2018 року на загальну суму 32 млн 7 тис. 100 гривень та на виготовлення органами ведення Державного реєстру виборців списків виборців та іменних запрошень для підготовки і проведення цих виборів на загальну суму 140 тис. 300 гривень.

Разом з тим, затверджено Розподіли субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад 23 грудня 2018 року на загальну суму 3 млн 277 тис. 300 гривень та на виготовлення органами ведення Державного реєстру виборців списків виборців та іменних запрошень для підготовки і проведення таких виборів на загальну суму 24 тис. 700 гривень.

Комісія внесла зміни до постанови ЦВК від 3 червня 2016 року № 182 "Про структуру і чисельність Секретаріату та патронатної служби Центральної виборчої комісії, Служби розпорядника Державного реєстру виборців", а також – до постанови ЦВК від 29 січня 2018 року № 13 "Про штатний розпис Центральної виборчої комісії  на 2018 рік".

Розглянувши скаргу п'яти громадян щодо дій та бездіяльності Яблунівської сільської виборчої комісії Канівського району Черкаської області під час здійснення нею процедури відкликання депутатів Яблунівської сільської ради за народною ініціативою, Комісія залишила її без розгляду по суті, оскільки скаргу подано повторно з невиправленими недоліками та до неналежного суб’єкта її розгляду.

Комісія своєю постановою звернулася до Національної поліції України та передала копії матеріалів, що стосуються надходження до ЦВК копій двох ухвал Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11 жовтня 2018 року в справі щодо розгляду заяви Крот А.В. про вжиття заходів забезпечення позову протилежного змісту, що може свідчити про ознаки вчинення кримінального правопорушення.

На завершення засідання Комісія розглянула запит на інформацію за підписом Grygorii Sorochan, який надійшов електронною поштою, щодо надання у формі відкритих даних набору даних "Державний реєстр виборців" та відмовила в його задоволенні.

При розгляді вказаного запиту було зазначено, що створення Комісією набору даних "Державний реєстр виборців" у формі відкритих даних з подальшим його оприлюдненням призведе до порушення нею Закону України "Про Державний реєстр виборців" у частині використання персональних даних Реєстру та забезпечення захисту бази даних Реєстру від незаконного використання, а отже, таких основних засад ведення Реєстру, як законність і пріоритет прав людини та захищеності Реєстру.

Таким чином, Комісією зазначений набір даних не створено. При цьому було звернуто увагу, що Комісія як розпорядник Реєстру, який забезпечує та контролює дотримання вимог законодавства про Реєстр, зобов’язана утримуватися від дій, спрямованих на створення такого набору даних у формі відкритих даних.

                                                                              Відділ взаємодії із ЗМІ

                                                                                          Секретаріату Комісії