17:11 / 16.02.2018 Политика

Комісія призначила на 29 квітня 2018 року перші місцеві вибори у 40 ОТГ

16 лютого відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провів Голова Комісії Михайло Охендовський.

Розглянувши відповідне звернення Київської обласної державної адміністрації, Комісія встановила відсутність правових підстав для призначення нею перших виборів депутатів Березівської сільської ради та Березівського сільського голови Макарівського району Київської області і оголошення виборчого процесу відповідних місцевих виборів. Рішення прийняте через невідповідність вказаного звернення ОДА вимогам законів України та Порядку призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад (ОТГ)  та відповідних сільських, селищних, міських голів.

Окрім того, розглянувши звернення 17 обласних державних адміністрацій щодо прийняття Комісією рішення про призначення перших місцевих виборів у зв’язку з утворенням об’єднаних територіальних громад, Комісія встановила їх відповідність вимогам Конституції України та законів України, а також Порядку призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів та призначила на неділю, 29 квітня 2018 року, вибори у 40 об’єднаних територіальних громадах (4 міських, 14 селищних, 22 сільських ОТГ). До складу цих 40 ОТГ  увійшли 133 місцеві ради (міських – 4, селищних – 16, сільських – 113).

Зокрема, у Вінницькій області такі вибори відбудуться в ­1 об’єднаній територіальній громаді, у Волинській області – в 1 ОТГ, у Дніпропетровській області – в 4 ОТГ, у Донецькій області – в 1 ОТГ, у Запорізькій області – в  7 ОТГ, в Івано-Франківській області – в 2 ОТГ, у Кіровоградській області – в 3 ОТГ, у Луганській області – в 1 ОТГ, в Одеській області – в 3 ОТГ, у Полтавській області – в 2 ОТГ, у Рівненській області – в 3 ОТГ, у Сумській області – в 1 ОТГ, у Тернопільській області – в 2 ОТГ, у Харківській області – в 4 ОТГ, у Херсонській області – в 1 ОТГ, у Хмельницькій області – в 2 ОТГ, у Чернівецькій області – в 2 ОТГ.

При цьому Комісія оголосила початок виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів з 10 березня 2018 року.

Загалом, за попередніми підрахунками у цих виборах зможуть взяти участь понад 263 тисячі осіб.

Слід також наголосити, що протягом двох попередніх років, з 25 жовтня 2015 року до 24 грудня 2017 року в Україні було призначено 667 перших місцевих виборів в об'єднаних територіальних громадах.

Відтак, після проведення виборів 29 квітня 2018 року загальна чисельність усіх разом взятих призначених ЦВК перших виборів в ОТГ становитиме 707.

Розглянувши відповідне звернення Житомирської ОДА, Комісія встановила відсутність правових підстав для призначення нею додаткових виборів депутатів сільської та селищної рад і оголошення виборчого процесу відповідних місцевих виборів. Рішення прийняте через невідповідність вказаного звернення ОДА вимогам законів України та Порядку призначення додаткових виборів.

Окрім того, розглянувши звернення 4 ОДА щодо прийняття Комісією рішення про призначення додаткових виборів депутатів сільської та селищних рад об’єднаних територіальних громад від територіальних громад, що приєдналися до відповідних ОТГ, Комісія встановила їх відповідність вимогам Конституції України та законів України, а також Порядку призначення додаткових місцевих виборів та призначила на неділю, 29 квітня 2018 року, додаткові вибори депутатів однієї сільської та чотирьох селищних рад. Зокрема, у Житомирській області такі вибори відбудуться у 2 селищних радах, у Запорізькій області – в 1 сільській раді, у Харківській області – в 1 селищній раді, у Чернівецькій області – 1 селищній раді.

При цьому Комісія оголосила початок виборчого процесу вказаних додаткових виборів депутатів сільської та селищних рад з 10 березня 2018 року.

Розглянувши відповідні клопотання, Комісія надала ГРОМАДСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ "РАДА З ЗАХИСТУ ЗАКОННОСТІ ТА ПРАВОПОРЯДКУ" дозвіл мати офіційних спостерігачів під час проміжних виборів депутатів сільських, селищних рад, повторних виборів депутатів сільських, селищних рад та сільських, селищних голів, перших та позачергових виборів старост сіл, селищ 25 березня 2018 року. А Громадській організації "ЛІГА ВИБОРЦІВ" – під час перших виборів старост сіл, селищ 1 квітня 2018 року.

Під час засідання внесено зміни до постанови ЦВК від 29 січня 2018 року № 13 "Про штатний розпис Центральної виборчої комісії на 2018 рік".

Також внесено зміни технічного характеру до постанови ЦВК від 6 вересня 2015 року № 230 "Про формування складу обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (міст обласного значення та міста Києва), районних у місті Києві виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів".

На завершення засідання ЦВК внесла зміни до складу територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів.

Відділ взаємодії із ЗМІ

Секретаріату Комісії