17:00 / 12.08.2017 Политика

Європейська бізнес асоціація та НБУ розкритикували прагнення нардепів перетворити "Укрпошту" на банк

Зареєстрований у парламенті законопроект № 6601 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв’язку" дозволить функціонувати Укрпошті як банку, проте без отримання банківської ліцензії, участі в ФГВФО та без необхідності виконувати всі нормативні вимоги НБУ. А тому в НАБУ, НБУ та EBA переконані, що прийняття такого закону негативно позначиться на регулюванні ринку банківських послуг та призведе до викривлення умов конкуренції на ньому. Про це йдеться у спільній заяву Національної Асоціації банків України, Нацбанку України та Європейської бізнес асоціації (EBA), передає "УНН".

Законопроект №6601 ініціювали одразу декілька нардепів, серед яких, зокрема, радикал Сергій Рибалка, Максим Поляков та Денис Дзензерський із "Народного фронту". При цьому головним комітетом щодо законопроекту визначений комітет з питань фінполітики, що очолює Сергій Рибалка. У НАБУ з приводу ініціативи нардепів, зокрема, наголосили на тому, що він суперечить меморандуму з МВФ.

"Згідно тексту законопроекту, держпідприємство поштового зв'язку без отримання банківської ліцензії зможе відкривати та обслуговувати поштові рахунки, які стануть аналогами банківських рахунків як фізичних, так юридичних осіб. Залучати їх кошти на депозити, здійснювати емісію платіжних карток та проводити розрахункові і валюто-обмінні операції.

Проте, законопроектом не передбачено участі Укрпошти в системі гарантування вкладів фізичних осіб та необхідність відповідати вимогам системи банківського нагляду НБУ, зокрема обов'язку щодо ідентифікації клієнтів.

Натомість згідно законів України, банки зобов'язані отримувати ліцензію НБУ на здійснення банківських операцій, бути членами ФГВФО та сплачувати відповідно внески до Фонд тощо.

Крім того, банки повинні дотримуватися чималої кількості спеціальних норм, наприклад, щодо фінансового моніторингу, валютного контролю, банківської таємниці та порядку її розкриття, спадкування коштів на рахунках та багато іншого, що відповідно до законодавчої термінології стосуються банків та банківських рахунків.

Жодна з цих вимог не передбачена законопроектом № 6601 і в разі його прийняття не буде висуватися до Укрпошти", - наголошується у зверненні.

Полегшені умови здійснення банківських операцій призведуть до створення нерівних умов конкуренції «Укрпошти» і банків, переконані в НБУ та профільних Асоціаціях.

"Позитивно, що держава прагне зменшити готівковий обіг коштів та залучити до безготівкових розрахунків неохоплених банками мешканців віддалених куточків України. Але, як і раніше, я неухильно стою на засадах того, що жоден учасник ринку не повинен мати привілеїв або індивідуальних умов. Правила гри мають бути чіткими та зрозумілими для всіх. І ми повинні бути впевненими, що прийняті закони сприятимуть розвитку конкуренції, а не стануть вбивцею конкуренції на ринку банківських послуг", - зауважив голова Ради НБУ Роман Шпек.