18:51 / 14.03.2017 Политика

Політолог: Луцьк хочуть залишити без виборів

Після смерті мера Луцьку Миколи Романюка в місті вже декілька тижнів заблокована робота міської ради. Конфлікт місцевих політичних сил розгорнувся навколо посади виконуючого обов’язки мера. Про ситуацію розказує політолог, директор центру "Політика", автор книжки "Як працює путінська пропаганда" Микола Давидюк, повідомляє "Багнет".

"Сама постановка питання "хто буде виконувати обов’язки міського голови Луцька" – є політиканством і знаходиться поза правовим полем. Частина 2 статті 42 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" чітко визначає, що в разі припинення повноважень міським головою тимчасово виконуючим обов’язки голови стає секретар ради. В той же час в статті 79 частині першій цього ж закону зазначено, що повноваження міського голови припиняються в разі його смерті. Виконуючою обов’язки мера Луцька на сьогодні є Юлія Вусенко. Інше законом не передбачено. Ті депутати, які сьогодні закликають до переобрання міською радою в.о. міського голови, фактично закликають до порушення Конституції України та захоплення влади в місті. Бо Конституція чітко вказує, що міська рада має діяти виключно в рамках своїх повноважень, передбачених законом "Про місцеве самоврядування в Україні". Стаття 26 цього закону містить виключний перелік повноважень ради і там немає ані слова про обрання радою в.о. міського голови.  

Представники волинського УКРОПу через свої виступи у ЗМІ намагаються відволікти увагу городян розмовами про компетентність Юлії Вусенко, про те, чи має вона моральне право апелювати до пам’яті покійного Романюка, про те, що всі її дії абсолютно незаконні. Однак реальність виглядає наступним чином – про компетентність Юлії Вусенко треба було думати набагато місяців раніше, коли її обирали на посаду секретаря Луцької міської ради. Виявляється тоді вона всіх влаштовувала, а сьогодні не влаштовує? Чи депутати не знали, що секретар – це потенційний в.о. міського голови? Насправді Юлія Вусенко на ділі довела, що вона достойний керівник і не дала порушити закони та конституційний принцип безперервності влади. Якби Вусенко зробила щось незаконне, то юридична служба УКРОПу вже б давно звернулася до суду. Але вони звертаються тільки до ЗМІ, бо знають, що Вусенко права.

Закиди про "пам'ять Романюка" від УКРОПу взагалі виглядають фарсом, бо саме УКРОП "мочив" Романюка на минулих виборах та погрожував кинути його за грати. Тому Микола Романюк взагалі не вів жодних переговорів з УКРОПом в міській раді та сформував більшість без них. У будь-якому разі Вусенко виконуватиме обов’язки до наступних виборів. А ті, хто хоче отримати крісло мера, повинні йти на вибори та довести лучанам, що вони варті. Закон забороняє отримати крісло виконуючого обов’язки та керувати містом без всенародних виборів.

Волинський УКРОП в своєму бажанні всупереч діючому законодавству замінити Юлію Вусенко на свого Ігоря Поліщука та залишити Луцьк без виборів робить багато шкоди. По-перше, це шкодить Луцьку, бо робота міської ради фактично паралізована. По-друге, це шкодить рейтингу УКРОПу та "Батьківщини", як сьогодні є єдиними, хто винен в паралічі міської ради, бо саме вони не приходять на її засідання. В квітні міська рада має внести зміни до бюджету, щоб забезпечити роботу міських служб та програм. Але вона не працює з 24 лютого. В квітні містяни ризикують отримати неприбрані вулиці чи несплачену соціальну допомогу. Прикро також, що боротьба за крісло в.о. міського голови підштовхнула УКРОП до найбруднішої технології в українській політиці, і в Луцькій міській раді з’явилися свої "тушки" - депутати Ткачук та Козлюк. І як би не намагалися вони виправдовуватися, в суспільстві з часів Януковича склалося чітке визначення для таких депутатів. 

Насправді, чим довше УКРОП блокує роботу Луцької міськради, тим більше він шкодить собі. Те, що Юлія Вусенко – в.о. міського голови, є довершеним фактом, подобається це комусь чи ні. Тому УКРОПу варто припинити цю війну за крісло виконуючого обов’язки, та зосередитись на майбутній передвиборчій кампанії. Я б не радив УКРОПу під час цієї кампанії згадувати Романюка, бо лучани пам’ятають історію їхніх взаємовідносин, не так багато часу пройшло з минулих виборів. На щастя, Микола Романюк залишив по собі потужну команду, яка піклуватиметься про місто, доки лучани не оберуть собі нового очільника". 

Олексій Мартинюк