14:23 / 09.02.2017 Политика

Тарас Костанчук: "Якщо чиновник не може пояснити джерело своїх доходів – він має сидіти у тюрмі"

Посилення боротьби з корупцією в Україні вимагає негайного прийняття жорсткіших законів, які запровадять норму презумпції вини державних службовців за вчинення ними корупційних дій, зокрема за приховування ними доходів та витрат. У випадку коли державний високопосадовець не може пояснити легальність набутих капіталів, він автоматично має ставати підозрюваним і доводити свою невинуватість у суді, повідомляє "УН".

Про це заявив ветеран бойових дій на Донбасі, керівник антикорупційної організації учасників АТО "Справедливість" Тарас Костанчук у ході засідання Комітету Верховної Ради з питань  запобігання і протидії корупції.

"Антикорупційному парламентському Комітету необхідно давно запропонувати законопроект, який відмінить державним службовцям презумпцію невинуватості. Кожен державний службовець, який не може пояснити, звідки в нього гроші на придбання дорогих автомобілів, годинників, звідки в нього гроші, які лежать готівкою вдома - буде засуджений за корупцію на великий термін ув'язнення із конфіскацією майна", - наголосив Костанчук.

Він висловив думку, що в Україні існує висока загроза послаблення прийнятих раніше антикоруційних законів. Адже намагаючись уникнути відповідальності корумповані чиновники активно вдаються до маніпуляцій і внесення поправок до законодавства, щоб уникнути відповідальності. Саме тому на засіданні антикорупційного комітету, який того дня мав розглядати законопроекти законопроекти №5430 про внесення змін до закону "Про Національне антикорупційне бюро України" та №5672 про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції", Тарас Костанчук від імені організації учасників АТО "Справедливість", яка вже три роки займається боротьбою із зловживаннями державних посадовців, виступив за розширення громадського контролю за діяльністю антикорупційних органів та обов’язкового декларування доходів керівників державних підприємств.

"Громадськість повинна контролювати роботу парламентських комітетів, а особливо комітету по боротьбі з корупцією. Тому що вони приймають закони, які не допомагають боротися з корупцією, а фактично затягують швидкість реформ в країні, яка знаходиться в стані війни", - підкреслив голова "Справедливості".