16:12 / 14.10.2016 Политика

Тарас Кутовий: корупційний життєпис горе-міністра

Проти голови міністерства аграрії проведуть акцію

Під час Революції Гідності українці повстали проти влади, проти корупційних чиновників, які відкрито крали та ще й вихвалялися цим. Якщо за часів президента-втікача Януковича олігархи самі були при владі, то зараз вони проштовхують на посади своїх помічників, через яких продовжують керувати державою.

Ренесанс часів “Льоні-Космоса”

Яскравим прикладом чиновника, який отримує вказівки від «господаря» та очолює корупційні схеми, можна вважати міністра аграрної політики Тараса Кутового. Десять років тому він працював у благодійному фонді та навряд чи здогадувався, що колись стане міністром. «Хрещеним батьком» в ті часи Кутового в політиці став Лев Парцхаладзе, відомий столичний забудовник, олігарх та власник інвестиційної компанії «ХХІ Вік». Саме він призначив, здавалося б, нічим непримітного Кутового фінансовим директором компанії, фактично відкривши йому двері у великий бізнес, а згодом і в політику.

Слід зазначити, що справи підприємства під керівництвом Кутового справді пішли вгору, щоправда, методи, якими управлінець цього досягав, не витримували жодної критики. За часів мера Черновецького фірмі Парцхаладзе за безцінок виділялися десятки земельних ділянок від Київради. Після цього Кутовий раз за разом організовував аукціони в Лондоні, де за мільйони доларів продавав землі бізнесменам. Ця схема дозволила заробити величезні кошти, які, звісно, пішли не в столичний бюджет, а в кишеню шефа «ХХІ Віку». 

Згодом Парцхаладзе призначив Кутового керувати компанією «А1», яка входила до інвестиційного підрозділу «Альфа-групп» в Україні. За даними ЗМІ, ця компанія належала до трійки найактивніших рейдерів у нафтовій галузі та у сфері телекомунікацій. І лише після багаторічного виконання всіх вказівок та розпоряджень свого покровителя Тарас Кутовий нарешті отримав дозвіл стати політиком.    

Скандальний депутат з Полтавщини

У 2012 році під час передвиборної кампанії у Верховну Раду учасники руху «За чесні вибори» постійно публікували відомості про махінації кандидата в депутати Кутового. Тоді активістів почали переслідувати люди з кримінальною зовнішністю. Декількох людей побили прямо на вулиці, іншим – погрожували. Так, зі скандалами, бійками та, здавалося б, зруйнованою репутацією Тарас Кутовий нарешті став «народним обранцем». Втім, чи потрібен був людям такий депутат – питання риторичне, адже, за висновком іншої громадської організації «Слово і діло», за чотири роки нардеп Кутовий виконав лише 7 % своїх передвиборних обіцянок.

Зайнявши посаду міністра, Кутовий хотів від власного округу провести до Ради свою довірену особу – мера міста Пирятин Олексія Рябоконя. Для цього розгорнули масштабну і доволі брудну агітаційну кампанію. Піарники Кутового навіть спромоглися привезти на округ ведучого «Караоке на Майдані» Ігоря Кондратюка, який у «день тиші» агітував за Рябоконя. Однак перемогу все одно отримав його конкурент – кандидат від БЮТ.

І все ж ця поразка не сильно похитнула кар’єру Кутового, який згодом став міністром за квотою УДАРу в блоці Петра Порошенка. Злі язики говорили, що на цю посаду його «просунув» сірий кардинал столиці, Вадим Столар. Так чи інакше, але за досить короткий час на посаді міністра Тарас Кутовий встиг потрапити в кілька гучних скандалів. ЗМІ пишуть, що через фіктивні фірми високопосадовець закуповує земельні ділянки в Полтавській області. Журналісти публікують документи про 4 тисячі гектарів, які в оренду на 49 років отримали компанії, близькі до міністра. Далі, вправно маніпулюючи юридичними нюансами законодавства, землю планують продати.       

Преміум-позашляховик вартістю 20 річних задекларованих доходів

Тарас Кутовий володіє птахофермою та рестораном у селі Лохвиця, що на Полтавщині. Однак, якщо вірити офіційній декларації, він живе на саму лише зарплату. За 2014 рік загальний дохід сім’ї склав 169 тисяч гривень. У власності Кутового тоді була земельна ділянка, три квартири та Porshe Cayenne. Цікаво, що за 2015 рік дохід сім’ї зменшився і склав 80 тисяч, а з квартир залишилася тільки одна. Звісно, заробляє міністр значно більше, однак вважає, що громадськості про це знати не обов’язково.

Єдине, чим відзначився на своїй високій посаді Тарас Кутовий, це тим, що пролобіював закон, вигідний аграрним олігархам. Справа в тому, що тепер повернення ПДВ певним експортерам зерна проводиться вчасно, а до інших податкова приходить з питаннями. Загалом державна підтримка аграріїв зменшилася з 20 до 5 мільярдів на рік. Діяльність нечистого на руку міністра призвела до того, що на 4 жовтня під міністерством запланована акція протесту. Кутовий уже заявив, що не вийде до аграріїв. І це цілком логічно, адже він звітуватиме перед тими, хто лобіював його призначення. А українські аграрії, вочевидь, цікавлять міністра в останню чергу.

Автор Єгор Банько