11:11 / 04.04.2016 Политика

Подвійне життя Президента

Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, БВІ), які отримало німецьке видання Süddeutsche Zeitung та поділилося з колегами з International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) та OCCRP, українським партнером якої є "Слідство.Інфо", повідомляє ГромадськеТВ.

 

У серпні 2014-го українцям було страшно слухати новини. Особливо тим, чиї близькі воювали на Донбасі. «4 військових загинули, 23 – поранено», «12 військових загинули, 19 – поранено». Такими даними з зони бойових дій починалися випуски новин. Щодня загиблі, поранені й зниклі безвісти.

Тими днями за Україну переживали й у столиці Кіпру Нікосії. У понеділок, 4 серпня, працівник кіпрської фірми Dr. K. Chrysostomides & Co Георг Йоанноу почав свою роботу з листа на сонячну Тортолу (Британські Віргінські Острови).

Пан Йоанноу запропонував колегам з компанії-реєстратора фірм Mossack Fonseca & Co співпрацю у створенні нової БВІ-компанії. Він зазначив, що власник компанії - людина, задіяна у політиці:

«Фірма буде холдинговою компанію для його бізнесу і не матиме нічого спільного з його політичною діяльністю».

Фірма Mossack Fonseca & Co, яка є одним з найбільших у світі масових реєстраторів офшорних компаній, відповіла пану Йоанноу, що готова до співпраці та потребує деталей про акціонера.

ДАНИЛО БІЛАК, керуючий партнер київського офісу CMS Cameron McKenna LLC:

- Офшори, в принципі, вважаються ці компанії, ці юрисдикції - Британські Віргінські острова, Панама, Мальта - де дуже гнучкі і прості закони про управління майном, реєстрації компаній і зберігається максимальна таємничість, і мінімальну податковість.

Серпневі рішення

У серпні 2014-го найгарячішою точкою на Донбасі був Іловайськ. Це – місто на схід від Донецька, крупний залізничний вузол. Саме через нього сепаратисти отримували підкріплення і зброю з Росії. Втрата Іловайська розсікла б контрольовану ними територію навпіл і відрізала б від ліній постачання Донецьк та значну частину Донецької області. Командування вирішило розпочати так звану Іловайську операцію.

АНАТОЛІЙ «ГАЛ» ВИНОГРОДСЬКИЙ, командир батальйону «Донбас»:

- Иловайск нужно было брать. По большому счету, Иловайск можно было брать.

АНАТОЛІЙ «ГАЛ» ВИНОГРОДСЬКИЙ, командир батальйону «Донбас»:

- Значит, в школе располагался батальон "Донбасс". Не помню – то ли 20-го числа, то ли 21-го... Мы собрали силы, расчистили территорию до железной дороги и разместили все эти прибывшие батальоны в детском садике. Они там пробыли один день и были выбиты сепаратистами оттуда, и вернулись в школу. После этого бой длился около 6 часов, силами, к сожалению, только батальона "Донбасс".

Новини з офшорної Тортоли тими днями приходили значно приємніші. 21 серпня у реєстрах БВІ з’явилася нова фірма з українським корінням. Її назвали Prime Asset Partners Limited.

Боєць з позивним Гал пам’ятає штурм Іловайська практично погодинно. 18 серпня його добровольчий батальйон «Донбас» зачистив свою частину міста і розташувався у приміщенні школи. «Донбасівці» допомогли розташуватися й іншим українським з’єднанням.

Єдиним власником компанії вказаний громадянин України Петро Порошенко з адресою реєстрації: Київ, вул. Грушевського, 9, квартира 37. Доданий до листування закордонний паспорт з фотографією не залишає сумнівів, що йдеться про президента України Петра Порошенка.

За моєю спиною – будинок на вулиці Грушевського у Києві, який вказаний у реєстраційних документах БВІ. Ми перевіримо, чи справді це – домашня адреса президента.

Схоже, з двох квартир зроблена одна. Тому що тут однакові двері і туди ніяк не подзвонити.

Ніхто не відчиняє. Напевне, президент на роботі. Спускаємося на перший поверх.

- А ми в 37 квартиру. Там нікого нема?

- Нема.

- Ніхто ніколи не приходить?

- Нє, не приходять!

- А ви знаєте, хто там живе?

- Ну да, конєшно. Жили вони там, а щас вони не живуть.

- А хто жив?

- Ну ви ж знаєте, чого ви сюда прийшли.

Завдання для президента

З 25 серпня по 1 вересня триває активне листування між Тортолою та ще одним островом – Кіпром. У результаті директоркою новоствореної фірми Петра Порошенка призначають кіпріотку Ольгу Георгіоу.

Фірма-реєстратор Mossack Fonseca з’ясовує деталі, ставить багато питань. Працівники хвилюються. Адже такий поважний клієнт з’являється не щодня. У листуванні Петра Порошенка називають то президентом, то прем’єр-міністром України.

В останні дні серпня на сході України розгортаються трагічні події, які згодом назвуть «Іловайським котлом». Українські бійці потрапляють в оточення з російських військових.

АНАТОЛІЙ «ГАЛ» ВИНОГРОДСЬКИЙ, командир батальйону «Донбас»:

- Все это время мы подвергались обстрелам, сначала с автоматических гранатометов, потом минометы. Потом начали нас обстреливать «Грады», тяжелая артиллерия. Там была такая тяжелая ситуация, что просто не подбирали убитых. Не было возможности подбирать убитых. Многие сгорели просто в автомобилях.

Батальйон «Донбасс» вимагав у президента Порошенка негайно втрутитися у ситуацію. В Київ йшли тривожні повідомлення – всіма можливими каналами зв’язку. Під кінець уже й відкритими. Та поки українські солдати гинули, центр мовчав.

- Оці звернення, вони мали якийсь результат? Чи президент звернув увагу на те, що відбувається?

АНАТОЛІЙ «ГАЛ» ВИНОГРОДСЬКИЙ, командир батальйону «Донбас»:

- Да, конечно. Был проведен парад. Войска которые проходили парад, они могли бы быть в Илловайске. На прорыв кольца знаете кого отправили? 350 молодых бойцов, которые там и легли. Ну это что? Это просто убийство. Понимаете?

Зранку 1 вересня з Кіпру на БВІ йде важливий лист з вкладеним документом. Це сплачений чек на 14 грн 85 коп. за електроенергію, використану Петром Порошенком на вул. Грушевського, 9. Цей чек був підтвердженням, що адреса бенефіціара є справжньою.

Також реєстратори з БВІ просять надати два листи про благонадійність Петра Порошенка. Перший – з банку, в якому власник новоствореної офшорки є клієнтом не менше двох років. Другий – від юриста, який обслуговує пана Порошенка. Реєстраторам з Mossack Fonseca довелося нагадувати про ці листи кілька разів.

Отже, на початку вересня 2014-го року в Петра Порошенка було дві проблеми. Перша – бізнесова. Як оперативно оформити листи на підтвердження своєї благонадійності. Друга – державна. Як розібратися з тим, що сталося в Іловайську. Лише за півроку з’явиться офіційна статистика Іловайської трагедії – 459 загиблих, 478 поранених та 180 полонених.

Процес визволення останніх затягнеться на довгі місяцІ. Листи про благонадійність, звісно ж, напишуть швидше.

АНАТОЛІЙ «ГАЛ» ВИНОГРОДСЬКИЙ, командир батальйону «Донбас»:

- А як ви думаєте, Президент володів ситуацією? Знав, що відбувається в Іловайську?

- Мне кажется, он настолько далек от жизни, которая происходит в этой стране... Он живет в какой-то своей стране, понимаете?

Здобутки і втрати

2 жовтня кіпріот Георг Йоанноу нарешті пересилає працівникам Mossack Fonseca довідку від українського ТОВ «Авеллум партнерз», яка підтверджує, що компанія знає Петра Порошенка з 2012 року та задоволена співпрацею з ним. До цієї юридичної фірми ми ще повернемося і дізнАємося, наскільки їй довіряє сам Президент України.

17 жовтня реєстратори з БВІ отримують довідку з банку, в якій йдеться про порядність українського президента.

«Петро Порошенко є клієнтом Публічного акціонерного товариства «Міжнародний інвестиційний банк» з 25 лютого 2009 року… Ми підтверджуємо, що всі рахунки були проведені суб’єктом відповідно до вимог банку».

Це центральний офіс банку, який гарантував порядність бізнесмена Порошенка. Відповіді на наш запит про цей документ ми звідси не отримали. Напевне, трошки незручно відповідати на питання журналістів, коли йдеться не лише про клієнта, а й про власника банку. Бо згідно з офіційною інформацією Нацбанку, власником Міжнародного інвестиційного банку досі лишається Петро Олексійович Порошенко.

17 жовтня, коли юристи на БВІ отримали довгоочікуваний лист з банку, ЮЛІЯ ТІТАРЧУК з Чернігова отримала дуже погані новини.

- Мінометний обстріл це був. Поранення було - обидві легені пробиті, тобто...і шлунок, і печінка, і кишечник - багато всього було, майже все. …17-го зранку зателефонували, сказали, що не треба нікуди їхати, тому що в 6 утра його серце зупинилося.

Чоловікові Юлії було 46 років. Він загинув, захищаючи Донецький аеропорт. Володимир Тітарчук – один з тих, кого за відвагу назвали «кіборгами».

ЮЛІЯ ТІТАРЧУК, вдова загиблого бійця:

- Чесно, так уже набридла ця війна, вже стільки втрат, і воно ж не закінчується. Скільки дітей без батьків осталося.

За кілька днів після загибелі Володимира Тітарчука Президент Порошенко посмертно нагородив мертвого «кіборга» орденом.

Підвищена увага

Увечері 20 лютого 2015 року Петро Порошенко виступав перед родинам «Небесної Сотні» та запалював «промені гідності».

- І як би не було складно, які б ще випробування не випали на нашу долю, я обіцяю вам: я викладуся по максимуму, щоби ті великі жертви, які за останній рік поніс наш народ, не виявилися змарнованими.

Того ж таки 20 лютого на Тортолі працівники Mossack Fonseca вирішили змінити статус компанії Порошенка Prime Asset Partners Limited «з огляду на високий статус директора компанії». Відтепер увага до неї буде пильнішою.

«На додачу до звичайних речей ми маємо перевіряти, яка ситуація у країні, чи немає корупційних скандалів».

Також юристка наполягає, щоб у документах було зазначено, який тип бізнесу вестиме Prime Asset Partners Limited. Кіпріот Георг Йоанноу швидко відповідає:

«Prime Asset обслуговує холдинг компаній Кіпру та українських компаній «Рошен Груп», одного з найбільших виробників кондитерської продукції у Європі».

У грудні 2015-го кіпріот Георг Йоанноу просить колег з Тортоли терміново зібрати всі наявні документи і відправити в Швейцарію кур’єром. Адресатом зазначено Мартіну Н. Бастл з «Ротшильд Траст». На цьому листування закінчується. Отже, ми не знаємо, чи пішли ці документи у Цюрих і з якою метою. Та вже на початку 2016-го року Петро Порошенко заявляє, що передав свої активи у керування «сліпому трасту».

«Prime Asset обслуговує холдинг компаній Кіпру та українських компаній «Рошен Груп», одного з найбільших виробників кондитерської продукції у Європі».

У грудні 2015-го кіпріот Георг Йоанноу просить колег з Тортоли терміново зібрати всі наявні документи і відправити в Швейцарію кур’єром. Адресатом зазначено Мартіну Н. Бастл з «Ротшильд Траст». На цьому листування закінчується. Отже, ми не знаємо, чи пішли ці документи у Цюрих і з якою метою. Та вже на початку 2016-го року Петро Порошенко заявляє, що передав свої активи у керування «сліпому трасту».

Тим часом ми отримали лист з президентської канцелярії. З усіма запитаннями щодо офшору на БВІ нам порадили звернутися до вже знайомої нам з листування фірми «Авеллум партнерз». Спочатку тут здивувалися, але згодом разом з партнерами з ICU надали відповідь, яка, на жаль, анітрохи не виправдовує президента.

По-перше, жодного трасту не існує – сліпого чи будь-якого іншого. Коли Президент Порошенко заявляє, що підписав угоду про передачу туди своїх активів, то каже неправду. Судячи з відповіді юристів, траст досі лишається наміром. Бо про нього говорять винятково у майбутньому часі.

«Фактична передача активів у траст вимагає дотримання значної кількості юридичних формальностей. На даний момент юридичний радник забезпечує дотримання таких формальностей».

По-друге, Порошенко створив компанію на БВІ для того, щоб таки продати «Рошен».

«Prime Asset Partners Limited було засновано влітку 2014-го року в ході проведення корпоративної реструктуризації, яка була підготовчою стадією для подальшого продажу групи Roshen. (…) На практиці використання аналогічних структур є типовим для українського бізнесу (…) В цій структурі Prime Asset Partners Limited є виключно технічною компанією».

Юристи пояснюють: мовляв, в Україні так роблять усі. Тому й президент виводить свої активи в офшорну зону, де податок на продаж дорівнює 0%.

По-третє, юристи підтвердили, що пан Порошенко є єдиним акціонером офшору на БВІ та пояснили, що з ним буде далі.

«Частка у Roshen перейде у траст після завершення усіх юридичних формальностей».

Ми попросили міжнародного юриста прокоментувати нюанси отриманої інформації.

- Чи можна український актив передати в іноземний траст?

ДАНИЛО БІЛАК, керуючий партнер київського офісу CMS Cameron McKenna LLC:

- Знову ж таки, залежить від обставини. В принципі я не бачу проблеми...

- У момент передачі активів в управління трасту чи відбувається якась сплата податків?

- Ну, сенсу тоді не було створювати траст. (сміється)

- Основна ідея створення трасту - це не платити податки?

- В принципі це якраз і дозволяється, бо гроші не оподатковуються.

Коли йдеться про гроші, Президент України готовий відверто порушувати закон. У декларації за 2014 рік він узагалі не зазначив, що створив компанію за кордоном. У відповіді його юристів читаємо таке.

«Акції Prime Asset Partners Limited не мають номінальної вартості. Відповідно до вимог щодо декларування майна у 2014 році, включенню до декларації підлягала інформація про акції, які мають номінальну вартість».

Юристи Порошенка кажуть неправду. Ось документ, який підтверджує, що Президент є власником 1000 акцій, кожна з яких коштує 1 долар США. А ось його декларація, де в пункті «Розмір внесків до статутних капіталів підприємства, у тому числі за кордоном» стоїть прочерк.

Отже, тепер ми маємо документальні підтвердження, що угода про структуру, куди Президент України нібито передав свої кондитерські активи, досі не підписана. Любий Порошенку «сліпий траст» існує лише в його фантазіях. У реальному житті президент створив компанію в офшорній зоні на Британських Віргінських островах, куди вивів активи «Рошену», щоб не сплачувати в Україні податків з продажу. А обгортка у вигляді трасту мала б приховати весь процес. Очевидно, за задумом ніхто так і не мав дізнатися, який саме «Рошен» продають – український чи острівний.

Ми досі не розуміємо, чому активна фаза перебудови Порошенком своєї кондитерської корпорації збіглася з трагічними подіями новітньої української історії. Ми також не знаємо, чи заважав цей процес голові держави виконувати свої функції. Та в цих подіях чітко простежуються дві паралельні лінії – українців, які ціною власного життя боронили Україну, і її Президента, який в цей же час будував хитромудрі фінансові конструкції, щоб не сплачувати цій державі податків.

АННА БАБІНЕЦЬ, Слідство.Інфо