16:53 / 27.01.2016 Политика

Владний варіант децентралізації порушує фундаментальні засади демократії – Ставнійчук

Є цілий ряд серйозних концептуально-методологічних недоліків, які властиві законопроекту про децентралізацію – вважає експерт-конституціоналіст

stav

Під час дискусії на Першому Національному в рамках проекту «Децентралізація», Марина Ставнійчук  назвала трійку значних вад, які, на її думку, містить запропонований владою проект змін до Конституції України в частині децентралізації, повідомляє "ПіК".

Перша стосується балансу повноважень органів місцевого самоврядування і виконавчої влади. «Цими змінами до Конституції практично урізаються повноваження органів місцевого самоврядування. Баланс втрачається. Державний контроль надзвичайно посилюється. В той же час органи місцевого самоврядування, такі як районні, обласні ради не мають права висловити недовіру ні голові державної районної адміністрації, ні згодом префекту! Очевидно, якщо ці недолугі зміни до Конституції будуть ухвалені, то найближчі два роки будуть у виконавчій владі суміщатися два види повноважень – префекта і голови державної адміністрації. За виключенням щоправда повноваження в них немає більше обов’язку звітувати перед  людьми за виконання державних програм і бюджету!»

Друге ключове питання – об’єднання громад. «Так, як викладено у положеннях законопроекту, – практично відсутня  позиція обов’язкового врахування думки людей при об’єднанні громад. Взагалі не передбачено конституційними змінами можливості виходу у громади, якщо вона об’єдналась з іншими громадами, але побачила, що співпраця неефективна. Ці недоліки суттєві. Їх потрібно усувати з проекту».

Третя вада, озвучена Мариною Ставнійчук, – порушення фундаментальних демократичних засад: «Люди мають право використовувати форми безпосередньої демократії – це загальна конституційна формула і підхід Європейської Конвенції прав і свобод людини. Але що ми бачимо у статті 140 проекту змін до Конституції? Виявляється, що і референдум, а також інші більш простіші форми вираження думки людей, безпосереднього народовладдя, можуть бути реалізовані тільки на підставі закону! Тобто – немає закону, немає і права у громади на референдум чи на збори громади». «Це прямо суперечить українській Конституції і європейським стандартам», – підкреслила політик.