14:53 / 24.06.2015 Политика

Депутати гальмують конституційну реформрму - КВУ

Парламентська коаліція повністю відсторонилася від проведення конституційної реформи, а жодна фракція досі не оприлюднила свою позицію щодо неї.

Про це на круглому столі в Укрінформі  на тему "Конституційна реформа: напередодні довгоочікуваних змін" заявив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель.

"На превеликий жаль, парламентська коаліція повністю відсторонилася від проведення конституційної реформи. Я хочу наголосити на тому, що сьогодні, за кілька днів до оприлюднення проекту Конституції, погодженого Венеціанською комісією, ми не бачили жодної позиції жодної парламентської фракції щодо конституційної реформи", - сказав Кошель.

Він відзначив як позитив, що вже за кілька місяців після створення Президентом конституційної комісії є перший результат. Однак, великим мінусом, на його думку, є те, що конституційна реформа відбувається у "кабінетному режимі".

Кошель зауважив, що ми були свідками лише кількох дискусій, зокрема на тему волостей-повітів та призначення префектів, однак вони були не змістовними, а жодна фракція не оприлюднила свою позицію щодо децентралізації, судової реформи  та інших можливих змін у Конституції. Він припустив, що більшість депутатів узагалі не знають деталей конституційної реформи.

"Якщо завтра у Верховній Раді ми опитаємо сто депутатів на предмет того, який проект Конституції буде презентовано у п'ятницю, я впевнений, що дві третини депутатів навіть не володіють самою темою, що відбуватиметься. Тобто парламент залишився поза процесом. Це надзвичайно погано", - переконаний генеральний директор КВУ.

Він зазначив, що наголошує на цій проблемі лише тому, що попереду наступні етапи конституційної реформи, зокрема питання судоустрою вже буде обговорюватися і прийматися восени цього року,  і "бажано, щоб цей процес відбувався трошки по-іншому".