11:52 / 20.02.2021 Политика

З'ясувались цікаві подробиці конфлікту між керівництвом ДАБІ та міністром Чернишовим

Коли на кону стоїть корупційна схема з потенційним прибутком у 3 мільярди на рік, методів не обирають. І боротьба за чорний ринок дозвільних документів архітектурно-будівельної інспекції, яка розгортається на наших очах, тільки доводить це правило. До цього моменту всі розуміли правила гри на будівельному ринку України. Чітка такса і не менш чітка ієрархія додавали певної стабільності і впевненості всім учасникам цієї великої гри з високими ставками. Тепер же, події, що розгортаються просто зараз, мають настільки стрімкий розвиток, що навіть найкрупніші і найбільш досвідчені забудовники втратили всі можливі орієнтири і помітно нервують. То що, власне, відбувається довкола ДАБІ?

Відомий український політолог Володимир Цибулько так прокоментував атаку Олексія Чернишова на ДАБІ: 

«Здається, скоро ми будемо свідками «війни» між ДБР та ДАБІ! Вже зараз готуються обшуки в Інспекції!

І причина тут – кадрові амбіції міністра розвитку громад Олексія Чернишова. Він вступив в «клінч» з в.о. голови ДАБІ Іриною Король. Бо та не хоче призначати відданих йому людей на посади керівників регіональних інспекцій.

Конфлікт загострився після того, як внаслідок спецперевірки Ірина Король відсторонила від посад людей Чернишова на Харківщині. Нагадаю, що Харківщина дуже чутливий регіон для міністра. Це його батьківщина, де він хоче впливати на усі процеси у сфері будівництва. За інформацією моїх джерел в ДБР, саме завдяки втручанню та під контролем Чернишова планується здійснювати тиск на керівництво ДАБІ. Обшуки лише частина із запланованого.

Формально «маски-шоу» відбудуться як реагування на заяву деякого Олега Городянського, який звинувачує Інспекцію в порушеннях під час видачі дозволів. Але це лише пішак у великій грі. І чим вона закінчиться поки що невідомо! Тож запасаємось попкорном і спостерігаємо!».

На думку журналістів, метою каральної акції є ніщо інше, як усунення від обов’язків бунтівної керівниці ДАБІ Ірини Король і придушення умовного повстання непокірних забудовників, які відмовились від платної протекції міністра і з якогось дива вирішили, що зможуть самотужки встановлювати правила у Державній архітектурно-будівельній інспекції.

Факти, отримані  журналістами від джерел у ДБР, чітко демонструють, що написана Городянським заява є цілеспрямованою спробою дискредитувати керівництво центрального ДАБІ і в такий спосіб ініціювати зміну керівництва інспекції, а також поставити у стійло одного з найбільш нахабних київських забудовників, який відмовився платити мзду. Мова йде про теж досить одіозну персону, а саме про відомого столичного забудовника екс-нардепа Володимира Зубика.

Щонайменше, два об’єкти з матеріалів поданих до ДБР у заяві Олега Городянського стосуються об’єктів цього впливового забудовника. Це, зокрема, забудови на вулиці Генерала Жмаченко, 20 та у провулку Приладний, 10. І Зубік лише єдиний, кого вдалося швидко ідентифікувати, а от тих, хто стане жертвою жадібності теперішніх будівельних “рєшал”, набагато більше. Адже для солідності і більшого ефекту розправа має бути помітною.

Тож найближчим часом почуємо імена більшої кількості репресованих. Немає сумніву, що руками ДБР Чернишов намагається довести, що його маленька корупційна імперія жива і спротив будь-кого, навіть досить впливових людей, буде жорстоко покараний, незважаючи на регалії. Що доводить – ДБР остаточно перетворився на інструмент реалізації темних корупційних справ. Щоправда при цьому Чернишов і компанія даремно довірились ДБР – замість таємних спецоперацій у Бюро виходить пшик. Тож і цьому випадку організатори надто халатно поставились до обґрунтування. Адже за заявником, який звернувся у ДБР з викривальними матеріалами щодо діяльності теперішнього керівництва ДАБІ, явно стирчать вуха одного з найбільш скандальних злочинних угруповань останнього десятиліття – угруповання братів Горових.

Громадська організація сприяння розвитку містобудівної діяльності “Урбанізація майбутнього” у минулому не раз засвітилась у тих справах, де потрібно було відстоювати інтереси саме цього сімейно-кримінального клану. Раніше, за часів правління Віктора Януковича, сферу будівництва і корупційні потоки у ДАБІ контролювали саме Горові. От і виходить, що розправа над Іриною Король – це їхній план з повернення контролю над архбудінспекцією, очевидно, за підтримки міністра Чернишова, завдяки його зв’язкам на Банковій, а також завдячуючи безпринципності керівництва Державного бюро розслідувань.

Не має сумніву, що люди, які роками контролювали мільярдні потоки з будівництва по всій країні, мали достатньо “зелених” аргументів, аби переконати вищих посадових осіб держави у необхідності повернення їм контролю над ДАБІ, обіцяючи спокій і стабільні та щедрі надходження.

Саме тому з’явилась така емоційна, проте правдива реакція Ірини Король:

«Офіційна заява щодо «роздумів» громадянина Олега Городянського, які лягли в основу звинувачень щодо діяльності Державної архітектурно-будівельної інспекції України та виконувача обов‘язків її Голови

Сьогодні стало відомо, що Державним бюро розслідування, отримано ухвали про обшуки у Державній архітектурно-будівельній інспекції України, підставою для проведення яких стали «роздуми» заступника керівника однієї з громадських організацій Олега Городянського.
У зв‘язку з цим я, як виконувач обов‘язків Голови Держаної архітектурно-будівельної інспекції України, роблю заяву про наступне:

Викладена у «роздумах» вищеозначеного «громадського діяча» інформація є неправдивою та такою, що принижує честь та гідність не лише мою, але і державного органу, яким я маю честь керувати
Виконання обов’язків Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України тимчасово покладено на мене відповідним розпорядженням Кабінету Міністрів України та було ініційовано особисто Міністром регіонального розвитку Олексієм Чернишовим

Я не знайома з Володимиром Родіним, з ним не зустрічалася та не маю ніяких зв‘язків

З Олександром Сергієнком я не працювала у інспекції житлово-комунального господарства

Ніякої неправомірної вигоди я не отримувала і не отримую від будь-яких осіб!

Мені також не відомо про факти отримання неправомірної вигоди працівниками центрального апарату інспекції з моменту мого призначення виконувачем обов`язків Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України! Такі заяви вважаю неправдивими та непорядними!

Наголошую, що Державна архітектурно-будівельна інспекція України та її працівники здійснюють свої повноваження в межах та у спосіб, визначені Конституцією та Законами України».

Тим часом, ДБР знову опинилась у ролі звичайнісінького рейдера, який силою перерозподіляє корупційні потоки на чуже замовлення. І знаково, що все це відбувається напередодні річниці розстрілів на Майдані. Чи не варто було б слідчим Бюро краще зайнятися розслідуванням цього кривавого розстрілу? І чи уявляли Герої Небесної Сотні, що в результаті Революції Гідності, за перемогу якої вони пожертвували життям, Україна знов скотиться до корупційної прірви?