18:33 / 12.11.2020 Политика

ЦВК достроково припинила повноваження всього складу Херсонської обласної ТВК

Комісія розглянула окремі питання діяльності Херсонської обласної територіальної виборчої комісії.

Так, до Комісії надійшли скарги Херсонських обласних організацій політичних партій "НАШ КРАЙ", "СЛУГА НАРОДУ" та Херсонської регіональної організації Політичної партії "Партія Ігоря Колихаєва "НАМ ТУТ ЖИТИ!". У скаргах субʼєкти звернення просили достроково припинити повноваження вказаної комісії у зв’язку з вчиненням нею одноразового грубого порушення законодавства, встановленого рішенням П’ятого апеляційного адміністративного суду. Судом, зокрема, було визнано протиправною бездіяльність цієї ТВК щодо нездійснення повноважень Бехтерської сільської ТВК Скадовського району та Каховської міської ТВК Каховського району Херсонської області щодо встановлення підсумків голосування в межах частини територіальних виборчих округів № 3 та № 5.

Комісія встановила, що станом на момент розгляду цього питання  Херсонська обласна ТВК не виконала постанову суду.

Окрім того, зі звернення, яке надійшло до ЦВК, вбачається, що вказана комісія не виконує свої повноваження у звʼязку з неможливістю забезпечити кворум, необхідний для повноважного прийняття рішень. При цьому будь-яких підтверджуючих документів поважності причин відсутності членів Херсонської обласної ТВК на її засіданні Комісії надано не було.

Відтак Комісія задовольнила вказані скарги, визнавши протиправною бездіяльність Херсонської обласної ТВК щодо невиконання рішення суду.

Разом з тим ЦВК встановила факт одноразового грубого порушення Херсонською обласною ТВК законодавства та достроково припинила повноваження усього її складу.

При цьому встановлено, що місцеві організації політичних партій, за поданнями яких до складу цієї комісії було включено осіб, повноваження яких достроково припинено, можуть не пізніше 15 години 13 листопада 2020 року подати до ЦВК кандидатури для включення до її складу.

Комісія зобов’язала Херсонську обласну ТВК після сформування її нового складу невідкладно виконати відповідну постанову П’ятого апеляційного адміністративного суду.

Також ЦВК звернула увагу вказаної комісії на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи.

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК