20:43 / 27.10.2020 Политика

Розглянуто низку скарг щодо виборчого процесу з місцевих виборів

27 жовтня відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого Комісія залишила без розгляду по суті три скарги Київської обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ЗА МАЙБУТНЄ", суб’єктами оскарження в яких визначено територіальні виборчі комісії Київської області.

Зокрема, суб’єкт звернення просив визнати протиправними дії Обухівської та Бучанської районних ТВК щодо невключення до виборчих бюлетенів з виборів депутатів Обухівської та Бучанської районних рад у ТВО № 4 та № 2 відповідно кандидатів від вказаної обласної організації політичної партії. А також – зобов’язати зазначені комісії визнати недійсними виборчі бюлетені із відповідних виборів та голосування на виборчих дільницях.

Рішення прийняті у звʼязку з тим, що скарги подано до неналежного суб’єкта їх розгляду. При цьому ЦВК зазначила, що відповідно до виборчого законодавства рішення чи дії територіальної виборчої комісії оскаржуються виключно до суду. Окрім того, скарги подано з порушенням установленого строку оскарження. Оскільки суб’єкт звернення оскаржує дії ТВК, які мали місце до дня голосування, то останнім строком для подання скарг була 22 година 24 жовтня 2020 року.

Також суб’єкт звернення просив визнати протиправними дії Яготинської міської ТВК щодо відмови у проведенні повторного голосування з виборів депутатів Яготинської міської ради у ТВО № 2 та скасувати постанову вказаної комісії від 25 жовтня 2020 року № 57. А також – визнати таким, що не відбулося голосування в межах вказаного округу з виборів депутатів Яготинської міської ради та прийняти рішення про проведення повторного голосування. Рішення прийняте у звʼязку з тим, що ЦВК не є належним суб’єктом розгляду вказаної скарги.

Разом з тим доповідач з цих питань заступник Голови Комісії Сергій Дубовик повідомив, що матеріали, додані до вказаних скарг, будуть направлені до правоохоронних органів з метою перевірки викладених у них фактів нормам чинного законодавства України.

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК