19:31 / 23.10.2020 Политика

Ухвалено Роз’яснення щодо встановлення результатів виборів депутатів рад з кількістю виборців 10 тисяч і більше

23 жовтня відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого Комісія затвердила Роз’яснення щодо встановлення результатів виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласної, районної, районної у місті ради, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше).

Ухваленим документом чітко  визначено та деталізовано відповідно до Виборчого кодексу процедуру та порядок встановлення результатів виборів депутатів місцевих рад (з кількістю виборців 10 тисяч і більше). Зокрема,  роз’яснено порядок заповнення кожного пункту протоколу про встановлення результатів виборів депутатів рад з кількістю виборців 10 тисяч і більше, порядок визначення виборчої квоти, наведено формулу, за якою обраховується виборча квота, визначається відсоток сумарної кількості голосів виборців, які підтримали територіальні виборчі списки кандидатів у депутати та процедуру встановлення кількості мандатів та визначення депутатів, обраних у територіальних та єдиному багатомандатному списках.

У Розʼясненні також зазначено, що відомості про відсоток голосів виборців, отриманий кожною організацією партії, зазначаються у пункті 14 відповідного протоколу щодо прохідного 5-відсоткового барʼєру партій визначаються з точністю до сотих часток відсотка (відсотки у протоколах про результати зазначаються без округлення,  наприклад: 7,28).

Окрім іншого, у документі зазначено, що виборча комісія, яка встановлює результати місцевих виборів на своєму засіданні на підставі протоколів про підсумки голосування в межах територіальних виборчих округів з відповідних місцевих виборів не пізніш як на дванадцятий день після дня голосування встановлює відповідно результати виборів.

ТВК зобов’язана встановити результати виборів депутатів незалежно від кількості виборчих дільниць/виборчих округів, на яких/в межах яких голосування не було організовано і проведено відповідно до вимог Кодексу.

У разі нескладання або неналежного складання територіальною виборчою комісією, яка встановлює підсумки голосування з відповідних місцевих виборів, протоколу про підсумки голосування – ТВК, яка встановлює результати місцевих виборів, здійснює повноваження територіальної виборчої комісії щодо встановлення підсумків голосування.

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК.