13:35 / 17.10.2020 Политика

Катерина Коверзнєва: Батьки дітей з інвалідністю залишаються зі своєю бідою сам-на-сам

Розрекламована інклюзивна освіта та наявність ІРЦ у великій громаді ніяк не може вирішити проблему навчання, реабілітації та оздоровлення дітей з інвалідністю.

Таку думку висловила кандидат в депутати Немішаївської ОТГ Київської області Катерина Коверзнєва у своєму інтерв'ю для Lenta.UA.

"Я, як мати особливої дитини, переймаюся тим, що в нас на території ОТГ немає дієвого реабілітаційного центру для дітей із особливими освітніми потребами, людей з інвалідністю, ветеранів російсько-української війни.  Мені можуть заперечити, мовляв, є Інклюзивно-ресурсний центр на базі школи №2 в Немішаєвому… Але ж він не вирішує всіх проблем. У цьому центрі не проводять заняття, навіть ті, які можуть проводити, маючи сучасне обладнання. У ньому немає реабілітолога. Заявлено про брак кадрів, через що на цей момент можуть проводити лише діагностику дітей. Як мати особливої дитини я скористалася послугами ІРЦ лише один раз задля обстеження. Потрапити туди на заняття, або отримати повноцінне медичне обстеження, звісно, неможливо. Принаймні мені не вдалося. Більшість людей потреби особливих дітей не турбують. Але ті сім’ї, які мають такі проблеми, – залишаються з ними сам-на-сам. У Києві є кілька центрів, куди можна звернутися, проте всіх зацікавлених вони охопити не можуть, а ті, що проживають у нашій громаді, не завжди мають можливість фізично туди потрапити. Я прагну створити такий центр у нашій громаді, аби допомогти всім дітям і батькам, які того потребують", - переконана Катерина Коверзнєва.

Вона також зазначила, що реабілітаційні центри є у різних куточках Київської області, проте ані у Бородянському районі, ані поблизу повноцінних таких центрів, де діти чи дорослі могли б отримати, як медичну, так і освітню допомогу не існує. І це питання потрібно вирішувати, залучаючи місцеву владу, а також, можливо і грантові кошти міжнародних фондів.