21:02 / 13.10.2020 Политика

Суду знадобилося півтора року, щоб змусити президента України спілкуватись державною мовою

Президента України зобов'язали спілкуватися українською мовою під час своїх виступів. Таке рішення прийняв Верховний Суд, зазначивши, що президент зобов'язаний спілкуватися державною мовою під час виконання службових обов’язків.

"Визнати спілкування Президента України Зеленського Володимира Олександровича 23 травня 2019 року на форумі інтернет-діячів iForum-2019 недержавною мовою – протиправним. Зобов`язати Президента України Зеленського Володимира Олександровича утриматися від спілкування недержавною мовою на всій території України при здійсненні повноважень Президента України", – йдеться в матеріалах справи.

Саме перше рішення суду з цього питання датовано ще липнем минулого року, після чого позов пройшов довгу дорогу аж до Верховного суду. З однієї сторони, питання, яке описане у позові було очевидне - президент України має спілкуватись держаною мовою "на роботі".

На справді ж вийшло, що держава понесла великі трудовитрати на юристів президента, щоб цей позов відхилити. А можно було просто визнати очевидне і не витрачати гроші платників податків на захист репутації президента.

Історія питання

Ще у 2019 році Володмимир Зеленський виступив на iForum, через три дні після своєї інавгурації. Він виголосив промову російською мовою.

Після цього активіст Святослав Літинський подав до Львівського суду позов з вимогою надати переклад виступу Зеленського на українську мову. Цей суд львів'янин програв.

Позивач звернувся до суду з позовом, у якому просив визнати протиправним спілкування президента України 23 травня 2019 року на форумі інтернет-діячів iForum-2019 недержавною мовою та зобов’язати його утриматися від спілкування недержавною мовою на всій території України при здійсненні своїх повноважень.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відмовив у задоволенні заявлених позивачем вимог у повному обсязі.

Розглянувши апеляційну скаргу позивача, Велика Палата ВС вказала на те, що під час виконання службових обов’язків президент України зобов’язаний спілкуватися державною мовою.

Водночас за дії, вчинені в межах політичної діяльності, а не під час виконання передбачених Конституцією повноважень, президент несе політичну, а не юридичну відповідальність.

Враховуючи викладене, Велика Палата ВС закрила провадження у справі, оскільки заявлені позивачем вимоги не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

"З погляду позивача, такими діями (здійснення 23 травня 2019 року публічного виступу на форумі інтернет-діячів iForum-2019 недержавною мовою, що підтверджується інформацією засобів масової інформації) глава держави створив привілеї за мовною ознакою для однієї із національних меншин України, що призводить до розпалення міжнаціональної ворожнечі та міжнаціональних конфліктів за мовною ознакою і створює реальну загрозу територіальній цілісності України та її недоторканності", – йдеться в матеріалах справи.