10:17 / 04.10.2020 Политика

Ганна Іщенко: Я маю амбітну сміливість стати адвокатом киян

У депутати Київради у  Печерському районі від партії «Слуга народу» балотується адвокат та громадський діяч Ганна Іщенко, спів-засновниця юридичної компанії «Український центр стратегічних рішень».  

Щоб познайомити виборців з кандидаткою, ми поставили пані Іщенко декілька запитань.

Чому ви вирішили піти в політику та балотуватись до Київради?

Я – фаховий юрист із 16-річним досвідом роботи. Юридична підтримка українців це головний зміст та філософія мого життя.

Я дуже часто бачу, як люди опиняються у складних умовах і без кваліфікованої допомоги не можуть з них вибратися. Тому всі ці роки я працювала, щоб максимально забезпечити допомогу містянам. Окрім юридичної практики по захисту прав киян у багатьох напрямках, я також супроводжувала політичні сили та громадські організації у різних кампаніях та проектах та займалася медіацією численних проблем та конфліктів. 

За цей час я не побачила належного ставлення до правових моментів з боку представників влади – особливо, місцевої влади, які зосереджені на суто економічних та господарських питаннях. Але ж якість життя людей у значній мірі залежить від їх правової культури, від знання своїх прав та законів, що їх захищають.   

Як фахівець я бачу можливість розвитку юридичної професії – у статусі депутата Київради. Ця посада надає можливості узагальнити та систематизувати проблематику та масштабувати шляхи вирішення проблем. Наразі я маю досить обмежені ресурси для того, щоб допомагати великій кількості киян. А це і є моя мета – допомогти  людям покращити якість життя.

Я маю амбітну сміливість стати адвокатом киян й вірю, що це можливо.

Як ви вважаєте, чому мешканці Печерська мають віддати свої голоси саме за вас?

Майже все моє життя, 30 років з 37-ми, пов’язане із Печерським районом. Тут я живу, тут закінчила школу, тут закінчив школу мій син, нині – студент Могилянки, вся моя професійна діяльність також пов’язана з Печерськом. Я маю сприйняття Печерська, знаю його правила життя та специфіку. Я добре знаю кожний куток Печерського району і всі його проблеми. І маю чітку програму дій для Печерська.

У мене є професійна команда з досвідом реальної роботи щодо вирішення проблем киян – від того, де покласти асфальт, до того, як вплинути на ресторан, що своїм шумом заважає мешканцям будинку, в якому розташований.

У своїй роботі я завжди визначаю конкретну мету, розробляю план і працюю на результат. Тому я очікую на підтримку мешканців Печерська. Я готова одразу братися до роботи. Адже я бачу можливості для розширення професійної діяльності юриста саме у Печерському районі. Оскільки місія депутата міської ради – не лише дбати про асфальт, воду, труби; треба також опікуватися важливими чинниками, які визначають якість життя. Це й повітря, й харчування, й транспорт, й захист майна, й протидія сімейному насиллю та ще багато чого.   

Чому ваш політичний вибір пав на партію «Слуга народу»?

Останній рік я працювала як консультант-помічник народного депутата від «Слуги народу» Анни Пуртової. Саме на Печерську я, як член  команди та фаховий юрист, розглядала численні звернення громадян Печерського району та допомагала у вирішенні їх проблем.

Я бачу стиль роботи нардепа Анни Пуртової та партії «Слуга народу». Він мені подобається. Мені є з чим порівнювати, враховуючи попередній досвід роботи з різними політсилами та громадськими організаціями. Важливо також, що коли на окрузі поруч із депутатом Верховної Ради будуть депутати Київради від тієї ж політсили, це дозволить ще ефективніше працювати на благо виборців.

Які проблеми Печерського району ви вважаєте найгострішими? Які шляхи їх вирішення бачите?

В першу чергу, звичайно, це проблеми, які турбують усіх киян. ЖКГ, будівництво, інфраструктура, безпека, медицина, освіта.

Фіксуючи проблеми, я намагаюсь визначати шляхи їх розв’язання. Скажімо, якщо йдеться про незадовільний або аварійний стан будинків у центрі міста, то боротися з цим треба через реконструкцію житлового фонду Печерська та створення програми ремонту будинків на основі масштабного дослідження зношеності споруд. Або, коли ми говоримо про неконтрольовану забудову, яка загрожує паркам та зонам відпочинку та здійснює надмірне навантаження на інфраструктуру району. Тут потрібно розробити юридичну процедуру обмеження будівництва первинного житла на Печерську та запровадити найсуворіший контроль для забудовників на дотримання містобудівних норм. 

У сфері безпеки маємо проблему – регулярні крадіжки та напади на містян. Звідси задача – зробити місто безпечним та подолати безкарність злодіїв. Шляхи рішення: збільшити кількість муніципальних патрулів; встановити камери у дворах та парках, а не тільки на дорогах; забезпечити ефективну комунікацію жителів із поліцією району; розвивати механізми юридичної допомоги киянам.

У сфері медицини великою проблемою є недоступність медичних послуг та нестача медичного персоналу. Задля того, щоб забезпечити якісне медичне обслуговування для всіх киян, треба впровадити муніципальні доплати та додаткові соціальні пільги від міста для медичних працівників. А також – розвивати соціальну допомогу для малозабезпечених громадян та програми догляду за хворими та розширити програму «Доступні ліки».

В освіті проблема – катастрофічна нестача дитячих садочків та шкіл. Задача: кількість освітніх закладів має на 100% покривати потреби мешканців. Для цього маємо зобов’язати забудовників створювати нові школи та садочки у житлових комплексах. Та впровадити муніципальні доплати та додаткове соціальне забезпечення від міста для педагогів.  

Як юрист я сформувала свою позицію щодо захисту прав дітей і жінок, безпеки завтрашнього дня для бізнесу, реальної підтримки суспільних проектів.

Я добре розумію, що депутат сам по собі не може зробити майже нічого. Тому планую, особисто займаючись юридичною тематикою, організувати комплексну роботу з фахівцями у різних сферах. Тільки так можна буде досягти результату.