21:48 / 02.10.2020 Политика

Територіальним виборчим комісіям допомагатиме "Електронний кабінет"

ЦВК рекомендувала територіальним виборчим комісіям, що здійснюють організацію підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, у своїй діяльності використовувати електронну систему "Електронний кабінет ТВК" (ЕК ТВК).

ЕК ТВК представляє собою онлайн-ресурс, систему для внесення та опрацювання інформації територіальною виборчою комісією, доступ до якої забезпечується через мережу "Інтернет". Ця система надає можливість фіксувати відомості про виборчі округи, зареєстрованих кандидатів, перевіряти та обʼєднувати відомості протоколів ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях, а також створювати повідомлення про перебіг виборчого процесу за встановленими ЦВК формами.

Відтак ЕК ТВК може бути застосований територіальними виборчими комісіями під час здійснення ними окремих виборчих процедур, що сприятиме вдосконаленню та спрощенню їхньої роботи.

Водночас, як зазначив член Комісії Андрій Гевко, запропонований для використання ТВК "електронний кабінет" має допоміжний характер, спрямований на забезпечення реалізації комісіями своїх повноважень. Інформація, яка розміщуватиметься в цій системі, є попередньою та не має юридичних наслідків. Тож використання ЕК ТВК не звільняє територіальну виборчу комісію від необхідності здійснення передбачених Виборчим кодексом процедур та дій.

Електронна система для автоматизації процесів, що відбуваються під час підготовки та проведення місцевих виборів на рівні територіальної виборчої комісії, "Електронний кабінет ТВК" була розроблена у межах проєкту "Посилення кібербезпеки і прозорості виборчих процесів в Україні", який Комісія реалізовує спільно з Координатором проєктів ОБСЄ в Україні за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги.

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК.