20:12 / 01.10.2020 Политика

У ЦВК обговорили підготовку до місцевих виборів з представниками міжнародних організацій

1 жовтня у Центральній виборчій комісії відбулася зустріч Голови Комісії Олега Діденка з представниками Світового Конгресу Українців (СКУ) та Українського Конгресового Комітету Америки (УККА). У заході взяли участь головний спостерігач СКУ в Україні Наталія Немилівська, директор Представництва СКУ в Україні Сергій Касянчук, головний спостерігач УККА в Україні Ріно Домініко, директор Київського бюро УККА Вікторія Губська, а також заступник Голови ЦВК Віталій Плукар та член Комісії Оксана Боярчук. Окрім того, до зустрічі у онлайн режимі долучилися виконавчий директор СКУ Марія Купріянова, голова міжнародної місії зі спостереження за місцевими виборами СКУ Борис Вжесневський та президент УККА Андрій Футей.

 Представники міжнародних організацій подякували ЦВК за акредитацію офіційних спостерігачів від СКУ й УККА на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Також вони поінформували про склад спостережних місій від цих організацій та орієнтовний план їхньої роботи в Україні.

При цьому Ріно Домініко, зокрема, наголосив, що Світовий Конгрес Українців вже понад двадцять років організовує спостережні місії за всіма видами виборів в Україні. За їх підсумками публікувалися детальні звіти з відповідним аналізом та рекомендаціями щодо вдосконалення законодавчих та процедурних складових організації виборів. Такий самий період охоплює і активна участь у спостереженні за виборчими процесами у нашій державі представників Українського Конгресового Комітету Америки.

Під час подальшого спілкування Голова Комісії зупинився на основних особливостях підготовки та проведення нинішніх місцевих виборів. Насамперед, йшлося про нове виборче законодавство, зміну виборчої системи. Це своєю чергою зумовило необхідність регулювання численних процедурних питань, у тому числі й шляхом прийняття Комісією різноманітних розʼяснень.

У цьому контексті Олег Діденко також нагадав і про реформу адміністративно-територіального устрою, яка практично збіглася у часі з виборчою реформою. Відтак під час підготовки до місцевих виборів ці процеси потребували відповідного узгодження, насамперед із врахуванням впливу адмінреформи на виборчі процедури.

Сторони обговорили й питання щодо проведення виборів в умовах карантину. Передусім увага акцентувалася на заходах, які мають бути організовані для запобігання поширенню хвороби COVID-19 під час голосування на виборчих дільницях.

Завершуючи зустріч, Голова ЦВК висловив вдячність Світовому Конгресу Українців та Українському Конгресовому Комітету Америки за багаторічну увагу до виборів у нашій країні, а також за віднайдену можливість за нинішньої складної ситуації, повʼязаної з пандемією коронавірусу, направити офіційних спостерігачів на місцеві вибори в Україні. "Приємно відзначити, що наші вибори не залишаються поза увагою, зокрема, й таких поважних міжнародних організацій. Ми своєю чергою завжди відкриті до співпраці та готові надавати спостережним місіям будь-яку підтримку і допомогу", – наголосив Олег Діденко.

Довідково. Станом на 1 жовтня 2020 року Центральна виборча комісія акредитувала 11 офіційних спостерігачів від Українського Конгресового Комітету Америки та 2 – від  Світового Конгресу Українців на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Загалом акредитовано 127 офіційних спостерігачів від 3 іноземних держав та 5 міжнародних організацій.     

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК.