16:37 / 24.09.2020 Политика

"Репутація невдахи", або Чому адвокат Масі Найєм не може захистити ні себе, ні брата, ні клієнтів

Днями Юридична компанія «Міллер» на своїй сторінці у Фейсбук поділилась цікавим постом про те, що їх партнер – адвокат Масі Найєм надав інтерв’ю для ГО «Центр спільних дій».  Нас привернула назва цього інтерв’ю - «Єдиний критерій, за якими людина автоматично стає «нашою» – репутація, – Масі Найєм, адвокат» - бо, здається, репутація у цього адвоката досить зашкварена, тож кого і як вона може привертати?

Перш за все, логічно з’ясувати, а що поєднує ЮК «Міллер» та Масі Найєма.

У профайлі М.Найєма в Єдиному реєстрі адвокатів значиться, що він працює в Адвокатському об’єднанні «Міллер» (код ЄДРПОУ 41045080).

Пошук по усіх можливих реєстрах надає ще одну юридичну особу з назвою «Міллер» - це ТОВ "ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ МІЛЛЕР"  (ЄДРПОУ 38419366).

Обидві компанії мають одних і тих самих засновників – Масі Найєма та Каріну Панченко (раніше – Вербовенко). Але якщо для ТОВ засновники на двох змоглися скластися на статутний фонд у 2000 грн, то у АО «Міллер» аж 0 грн статутного фонду. Мабуть, з грошима у засновників не дуже добре. Бо економія в такому випадку нічого окрім подиву не викликає. 

Хоча після того, як усі бажаючі спробують відвідати веб-сайт компанії «Міллер» - http://millerlawfirm.com.ua/ , то питання про економію більше не підніматиметься: сайт складається аж з 1 сторінки – з логотипом фірми та її поштою і телефоном. І все. 

Ще більше подив викликають контактні дані, які вказав Масі Найєм у ЄРАУ. 

Це телефони 380672399200 та 380675384538. 

Перший також зазначений як особистий телефон Каріни Панченко (мабуть, користуються однією мобілкою на двох). А другий – як контактний телефон у фейсбук сторінки ЮК «Міллер». 

Проте дивує інше. За результатами пошуку у системі Youcontrol телефон 380672399200 «світиться» як контактний ще у двох фірмах - ТОВ "КОЗАЧОК-ДЕМИДІВ"  (ресторани, готелі) та ТОВ "ПОЛЬФА УКРАЇНА" (аптеки). Натомість телефон 380675384538 закріплений за ФОП АБРАМОВ ВЛАДИСЛАВ ВІТАЛІЙОВИЧ (створення веб-сайтів). Чи не свідчить це про банальне відмивання коштів або фіктивне підприємництво, мабуть, краще розберуть відповідні правоохоронні органи, але така "зв’язка" різних юридичних осіб свідчить або про злочинні наміри, або про банальний безлад і хаос в управлінні, що, власне, також не можна виключати. 

Тим більше, що одним з видів діяльності Юридичної компанії «Міллер» зазначено не що інше як «складська діяльність». Що і як зберігають на складах адвокат Найєм та його помічники невідомо нікому – чи то провалені справи своїх клієнтів, чи то якусь іншу продукцію.

До речі, і з Адвокатським об’єднанням "МІЛЛЕР" теж не все чисто. Відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатське об’єднання є юридичною особою, створеною шляхом об’єднання двох або більше адвокатів (учасників), і діє на підставі статуту. У свою чергу АО «Міллер» зареєстроване 22.12.2016. Але от яка халепа – адвокат Панченко Каріна обліковується у Раді адвокатів Київської області лише з 19.04.2019, тоді як адвокат Масі Найєм (в Раді адвокатів м. Києва) – з 02.11.2018. Виникає питання – а хто ж тоді був засновником у 2016 році? До речі, більше адвокатів в АО «Міллер» немає. 

Хоча Фейсбук і мережа інтернет дуже сильно намагається переконати нас в зворотному. Наприклад, є такий собі керівник практики захисту в кримінальних провадженнях «АО «Міллер» Олексій Носов. https://www.facebook.com/millerlawfirm/posts/2433585413395228/  

Це той самий О.Носов, який ганебно провалив переатестацію в прокуратурі №5 (Оболонь) і був звільнений звідти, і ось тепер влаштувався керівником практики у Найєма. 

От тільки в ЄРАУ жодного адвоката О.Носова немає, хоч якби сам Носов не обманював клієнтів «міллерівців». 

Ніяк не визначиться з місцем своєї роботи і Каріна Панченко, яка вказує то АО «Міллер», то індивідуальну адвокатську діяльність за адресою 08133, Київська обл., Києво-Святошинський р-н., Вишневе, вул. Ватутіна, буд. 29, кв. 122. 

Ймовірно, все це робиться для того, щоб клієнти, які на своїй шкурі відчули, що то за репутація у Масі Найєма, не змогли відшукати винних.

За прикладами далеко ходити не треба.

Так, лише в червні 2020 року Масі Найєм програв черговий спір, представляючи інтереси скандального журналіста Мокрика Данила у справі за позовом до Анатолія Матіоса. Суд вирішив відмовити повністю у позовних вимогах Мокрика Данила, якого представляв адвокат Масі Найєм, про що свідчать дані сайту Судової влади та Єдиного державного реєстру судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua/Review/89962320)  

Суд зазначив у рішенні наступне: “Зміст самих позовних вимог, викладених у прохальній частині позовної заяви, не містить жодних конкретних посилань на те, яку саме інформацію чи висловлювання, поширену в зазначеній публікації слід визнати недостовірною, такою, що принижує гідність, честь чи ділову репутацію позивача та потребує спростування, і такі вимоги не були уточнені позивачем в ході розгляду справи”.

У липні 2020 року М.Найєм не зміг захистити у суді свого рідного брата Мустафу Найєма. Суддя Шевченківського райсуду виправдала трьох нібито нападників на екс-нардепа. 

А узимку 2020 адвокат Масі Найєм програв справу про наклеп на Нацполіцію. Йдеться про те, що Шевченківський районний суд міста Києва постановив визнати недостовірною і такою, що принижує честь, гідність і ділову репутацію інформацію, яку Найєм Масі-Мустафа розмістив на особистій сторінці в Facebook 2 і 3 вересня 2019 року. 

Інформація стосувалася заступника начальника Головного слідчого управління Нацполіціі Євгена Шевцова. Згідно з рішенням суду від 25 лютого 2020 року, копію якого у себе в Facebook опублікував Євген Шевцов, Масі Найєм зобов’язаний був протягом 5 календарних днів зі дня набрання законної сили рішенням спростувати на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook раніше розміщену недостовірну інформацію (що він і зробив, бо діватись не було куди). У публікаціях, які суд визнав недостовірними, Масі Найєм стверджував, «що тиск на професора журналістики Валерія Іванова здійснюється силами і на догоду Є. Шевцова», а також про реформу Нацполіціі і її дискредитацію. Примітно, що в суді адвокат і юрист Масі Найєм не захищав себе сам, а користувався послугами адвоката.  https://ua.news/ua/verdykt-za-klevetu-na-natspolytsyyu-yuryst-najem-proygral-sud-ne-pomog-dazhe-advokat/ 

За свій довгий язик і нестриманий характер адвокат Масі Найєм був покараний і зовсім недавно – у справі так званих «плівок Єрмака». Зокрема, все той самий Шевченківський районний суд Києва зобов'язав правоохоронців розпочати кримінальне провадження проти адвоката Масі Найєма за заявою брата керівника Офісу президента Дениса Єрмака. "Суд зобов'язав поліцію відкрити справу за моєю заявою на скандального адвоката Масі Найєма за ст. 383 Кримінального кодексу - завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину", - написав Єрмак на своїй сторінці у Facebook. 

Як повідомив Єрмак, йдеться про скандал навколо "плівок Єрмака", під час якого народний депутат Гео Лерос і його адвокат Масі Найєм заявили про причетність Дениса Єрмака до торгівлі державними посадами. "По-перше, не зазначено жодних фактичних обставин у справі, які мали були бути йому відомі, адвокату Лероса, якщо вже він пише такі заяви. По-друге, на відомих й оприлюднених раніше відеозаписах немає і згадки того, що мій брат може "сприяти" призначенням на якісь посади, на чому наполягає адвокат. І по-третє, жодну людину, ім'я якої звучало на записах, не призначено на посаду в держорганах", - заявив Єрмак, коментуючи рішення суду. https://ua.interfax.com.ua/news/general/669348.html 

 

Факапи переслідують не лише Масі Найєма як адвоката, не виходить «нормально» вести діяльність у всіх «міллерівців». Так, в липні 2019 року ТОВ "Юридична компанія Міллер" звернулось до Господарського суду Луганської області з позовом про стягнення з ПАТ "Страхова компанія "Оранта-Лугань" 108 680,37 грн, з яких: борг за договором про надання юридичних послуг від 06.06.2018 № 300/3/06-06-2018 у розмірі 84 902,00 грн, штраф у розмірі 16 980,40 грн, пеня у розмірі 5 715,18 грн, 3% річних у розмірі 488,48 грн, інфляційні втрати у розмірі 594,31 грн. Але по факту рішенням Господарського суду Луганської області від 15.10.2019 позовні вимоги задоволено частково. Стягнуто з Публічного акціонерного товариства "Страхова компанія "Оранта-Лугань" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія Міллер" борг в сумі 3 880,00 грн, судовий збір в сумі 68,58 грн. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено. Тобто адвокати «нарахували» за свою роботу більше 100 тис, а фактично суд дійшов висновку, що там ледь на 150 баксів спромоглись напрацювати. http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/84979118 

Коли усі суди програються, клієнти обурюються, а в Києві до «відомих» адвокатів ніхто не хоче й носа потикати, то тоді «столичні хлопці» їдуть аж по селам Донецької області – і там виграють хоч якісь тендери хоч на якісь, нехай і смішні гонорари.

Врешті-решт, звертатись до молодих і недосвідчених адвокатів, це справа кожного окремого клієнта. 

Але ж Масі Найєм неодноразово заявляв, що він знаний патріот, воїн АТО. Проте, здається нам, що й тут має місце «етичне» мухлювання та подвійні стандарти. 

Наприклад, відповідно до інформації, яка є публічно відкритою та міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Масі Найєм з середини липня  2011 року і до сьогодні є діючим директором ТОВ «КІРТАТ-БАЛЬРУС» (ідентифікаційний код 37821298, місцезнаходження: 95000, Автономна Республіка Крим, місто Сімферополь, вулиця Пролетарська, будинок 12А). 

При цьому власниками (засновниками) цієї ТОВ є діючий депутат Держдуми РФ  Бальбек Руслан Ісмаїлович http://duma.gov.ru/duma/persons/99112723/  та Кірімов Іскандер Борисович, який може бути причетний до організованих злочинних угрупувань. Тож, чиї інтереси може представляти Масі Найєм на території окупованого Криму під керівництвом де-факто ворогів нашої держави? https://ua.news/ru/skandaly-vokrug-ukroboronproma-zarplata-najema-y-somnytelnye-naznachenyya/

Фактично, такі зв’язки з російськими депутатами зводять нанівець усі можливі «патріотичні» співи Найєма. І він, до речі, це добре розуміє, бо ще рік тому намагався судитись з Мінюстом, аби викреслити інформацію про себе як керівника «Кіртат-Бальрусу» https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/court-document/73016831/ 

Адміністративний позов було обґрунтовано тим, що з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань позивачу стало відомо, що він перебуває на посаді директора (керівника) ТОВ «Кіртат-Бальрус (код ЄДРПОУ 37821298), однак своєї згоди на обрання його на посаду директора вказаного підприємства він не надавав (?!), в тому числі довіреності будь-яким особам, які мають право вчиняти будь-які правочини та підписувати будь-які документи від його імені, в тому числі заяви на обрання на посаду директора, не надавав. Позивач також зауважував, що йому не відомо, на підставі яких документів державний реєстратор вніс зміни у відомості про юридичну особу ТОВ «Кіртат-Бальрус», вказавши його керівником. Звучить дивакувато, власне саме так це суд й оцінив, повністю відмовивши у такому чудернацькому позові.

Що відбувається далі, коли вже ні брат, ні клієнти не довіряють тобі як адвокату?

Правильно, треба смалити напалмом – і самому відмовлятись від клієнтів, що власне і було зроблено у справі про вбивство Павла Шеремета. 

Масі Найєм з товаришами цинічно відмовились від захисту своїх клієнтів, написавши про це у Фейсбуці. 

Коментарі обурених громадян і колег не забарились: 

«Не розумію, для чого відмовлятися від захисту клієнта публічно? Зробили би це тихенько і все. Негідний поступок» 

«Виникає питання - як ви тоді могли здійснювати захист клієнта в ході обшуку? Ви ж не могли не читати ухвали суду в якій вказано фабулу кримінального провадження? Відтак правила адвокатської етики були вами вже порушені під час слідчої дії». 

«Ваша публічна заява спричиняє виникнення обгрунтованого сумніву у законності проведеного обшуку, оскільки не має чіткого переконання, що в ході обшуку клієнт був забезпечений об’єктивним, повним правовим захистом».

Навіть як що б "Міллер" була єдиною в світі адвокатською конторою, після подібного фінта в житті б не звернулася до них. Краще самій себе захищати, ніж така ганебна втеча.

От така вона - репутація адвоката Масі Найєма, людини без роду і племені, без сайту і телефону, без моралі і етики, без клієнтів та виграних справ.