20:21 / 23.09.2020 Политика

Президент дав можливість всім партіям перемагати на виборах

Квітень 2019  року  став   черговою  історичною  подією  в  житті  нашої  країни.  Ми  обрали  шостого  Президента  України – Володимира  Зеленського. За  його  обрання  віддали  свої  голоси  73 %  виборців, які  прийшли  на  вибори.

Вперше  українці  обрали  Президентом кандидата  без  досвіду роботи  в  політиці.  Але  обрали  молоду, амбіційну, цілеспрямовану, правдиву  людину, надавши їй  високу  квоту  довіри. Довіри  в  його  щирі  наміри  зробити  нашу  країну  і  життя  українців кращим.

В  липні  того  ж  2019  року   ми  обрали  депутатів  Верховної  Ради  України  і  знову  високу  довіру  було  надано представникам політичної  партії  «Слуга  Народу».

Чимало  досягнень  можна  відмітити  за  перший  рік  президентства та роботи  Верховної  Ради: прийнято   закон  України  про  імпічмент  Президента, скасовано депутатську  недоторканність, ухвалено  більше  180  законопроектів, повернені  моряки  і  кораблі на Україну, пройшов  Нормандський  саміт.

Крім того, Володимир  Зеленський  підписав  указ, яким спростив надання  українського громадянства іноземцям, які захищають Україну, і росіянам, які зазнали переслідувань через політичні переконання.

Це  говорить про основний  пріоритет Президента  України  та  його  команди – людський  ресурс, який є безцінним.

В жовтні цього року в Україні відбудуться перші місцеві вибори за новим виборчим законодавством. Обиратимуть депутатів місцевих рад - сільських і селищних, міських, районних та обласних, районних у містах, а також голів майже усіх територіальних громад.

Новий адміністративно-територіальний поділ зменшив кількість місцевих депутатів та голів місцевих рад, які будуть обрані. Тож на місцевому рівні очікується більш запекла конкуренція між кандидатами й партіями у порівнянні з минулими виборами восени 2015 року.

Роль партій, за новим виборчим законодавством, відчутно посилиться. Тепер у більшості випадків - там, де у громаді понад 10 тисяч виборців, на місцевих виборах змагаються партії, а вже не окремі позапартійні кандидати-самовисуванці.

Розуміючи, що провладна партія має більші шанси у боротьбі, кандидати, звичайно, мають бажання балотуватися саме від політичної партії «Слуга Народу», тим паче за  підтримки  однодумців - депутатів Верховної Ради України, які представляють «Слугу Народу» в парламенті, зможуть, у разі їх обрання, підняти проблемні питання громади на державному рівні та залучити фінансування з державного бюджету для розвитку своєї громади.

Проте тенденція з посиленням політичної напруги та економічної кризи йде до того, що найбільш рейтингова партія президента стрімко втрачає своїх прихильників і, скоріш за все, буде залучити саме найкращих представників громади, тож потраплять до команди провладної партії найсильніші кандидати.

Від партії «Слуга Народу» хочуть іти всі - беруть не всіх, а тих хто має найвищий рейтинг та відповідно має найбільше шансів на перемогу.

Частину своїх голосів мають шанси взяти «ЄС», «Батьківщина»,  «Опозиційна платформа — «За життя», «Голос», «Наш Край», проте спрогнозувати найбільш ймовірний сценарій розвитку подій наразі неможливо, у зв’язку з тим, що тільки формуються основи місцевих партійних команд під вибори.

Але однозначно політична осінь та місцеві вибори будуть бурхливими.