15:38 / 21.09.2020 Политика

Громадський діяч Микола Конопелько: Треба без прикрас показувати, в яких умовах і як героїчно працюють наші медики

Два роки тому почалися зйомки документального реаліті-шоу “Лікарі 24/7” – про щоденний подвиг українських медиків на своєму робочому місці.

Про це на своїй сторінці в Facebook нагадав громадський діяч, автор ідеї реаліті-шоу “Лікарі 24/7” Микола Конопелько.

“Для мене провідна роль медиків у будівництві здорової держави була очевидною вже давно. Ще тоді розумів, що це щоденний подвиг та тяжка праця. Лікарі ризикують власним здоров‘ям і віддають щодня частину себе, аби врятувати здоров‘я та життя людей.

Саме тому, ми почали знімати це реаліті-шоу. В ньому без прикрас показуємо, як та у яких умовах щодня працюють медики і чому кожного дня вони заслуговують на звання справжніх героїв”, – пояснив Микола Конопелько.

Наступні два роки, зазначає громадський діяч, він і його однодумці ходили з цими меседжами по кабінетах різних фондів та державних структур, доводили важливість ідеї та необхідність переглянути підхід держави до лікарів. Спілкувалися також із тогочасним міністром, а у МОЗі провели з цього приводу спеціальну нараду.

“Ще на старті реформи системи охорони здоров'я ми пропонували цими фільмами мотивувати лікарів до перетворень. Змінюватися самим і змінювати своє середовище, свої цінності, підходи, робочі механізми. Відкривати для себе нові горизонти та відчувати свою колосальну значущість. Саме відчуття значущості лікарської справи може дати наснагу лікарям йти по шляху перетворень!” – заявив Микола Конопелько.

Однак тоді ідею не зрозуміли, хоча актуальність проекту вже була очевидною. Зараз, коли ми всі опинилися в тяжких умовах епідемії, а медична система переживає складні випробовування, ідея висвітлювати геройську роботу лікарів отримала ще більшу важливість, вважає громадський діяч. “Я вбачаю позитив, що чинне керівництво МОЗу ставиться до цієї справи більш серйозно та почало промо-кампанію з подяки лікарям за їхню доблесну працю. Я вітаю це рішення. Проте жалкую, що це почалося тільки зараз. Скільки можна було вже зробити, якби ми почали ще два роки тому”, – стверджує Микола Конопелько.