20:25 / 16.09.2020 Политика

Виборчі процедури стають простішими, а вибори – доступнішими, – Гатаулліна

На цьому наголосила під час сьогоднішньої пресконференції в ЦВК секретар Комісії Олена Гатаулліна

Секретар Центральної виборчої комісії Олена Гатаулліна та керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах взяли участь у пресконференції "Місцеві вибори за новими правилами: як і навіщо українці змінювали виборчу адресу?", яка відбулася сьогодні в ЦВК.

Спікерами також були виконавчий директор Громадського холдингу "ГРУПА ВПЛИВУ" Тетяна Дурнєва, директор програм Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Роман Любченко, аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, начальник відділу Головного слідчого управління Національної поліції України Ольга Одинокова.

Олена Гатаулліна, зокрема, зазначила, що процедура зміни або визначення виборчої адреси безвідносно до реєстрації місця проживання застосована вперше в історії національних виборчих процесів. Скористатися нею змогли громадяни, які братимуть участь у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. При цьому вона наголосила, що Комісія послідовно вживає заходи щодо забезпечення реалізації права голосу громадян України.

Відтак після прийняття Виборчого кодексу України та внесення змін до Закону України "Про Державний реєстр виборців" ЦВК підготувала та ухвалила Порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси відповідно до частини третьої статті 8 Закону України "Про Державний реєстр виборців" та Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання.

Саме ці документи, підготовка яких відбувалася із залученням до їх обговорення представників громадянського суспільства та експертного середовища, і стали підгрунтям, за словами секретаря Комісії, для дійсно революційних механізмів. Вони не лише зробили доступними вибори для майже 5,5 млн внутрішньо переміщених осіб, трудових мігрантів, виборців, які не мають зареєстрованого місця проживання, а й максимально спростили та лібералізували зазначені процедури.

У підсумку скористалися своїм правом щодо зміни або визначення виборчої адреси на цьогорічних місцевих виборах 100 тисяч виборців. Така кількість пояснюється, зокрема, коротким терміном для повноцінного інформування про нові процедури громадян України. Тож, на переконання Олени Гатаулліної, інформаційно-просвітницьку кампанію, яку спільними зусиллями організували Центральна виборча комісія, громадські організації, зокрема, Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ", Громадянська мережа ОПОРА, за підтримки низки провідних засобів масової інформації, необхідно продовжувати і під час підготовки до наступних виборчих кампаній.

Водночас вона зауважила, що зараз лунають заяви щодо ймовірних маніпуляцій у процесі застосування процедури зміни виборчої адреси та у звʼязку з цим – можливого впливу на результати виборів:

– У цьому контексті слід наголосити, що підозри щодо таких спроб з боку окремих осіб не можуть бути підставою для обмеження права голосу мільйонів виборців. Процедури зміни виборчої адреси спрощено, що створило умови для можливості реалізувати право голосу, що є основним завданням державних органів, і ЦВК зокрема. Але це не означає, що виборцям дозволено маніпулювати та зловживати своїм правом. Тут важливу роль буде відігравати реагування на повідомлення про можливі порушення. Ретельні перевірки правоохоронних органів за такими фактами є надважливими. Зокрема, вони відіграють і певну превентивну функцію.

Секретар ЦВК також додала, що Комісія вже зверталася до Національної поліції України щодо значної кількості змін виборчих адрес в окремих територіальних громадах для проведення перевірки дотримання вимог законодавства під час здійснення цієї процедури. Розраховує ЦВК на співпрацю в цьому питанні з правоохоронними органами і в майбутньому.

Своєю чергою Олександр Стельмах поінформував, що з 1 липня, коли відкрилася можливість зміни або визначення виборчої адреси, відділами ведення Державного реєстру виборців було опрацьовано 105 290 звернень виборців. Ще 38 заяв (станом на 15 вересня) опрацьовуються. Було задоволено 100 081 заяву, що склало 95% від загальної кількості звернень щодо зміни виборчої адреси. При цьому 43% від загальної кількості задоволених звернень виборців були подані дистанційно з використанням електронних сервісів ЦВК.

5 171 звернення не було задоволено. За словами керівника Служби розпорядника ДРВ, причинами відмов стали: встановлення невідповідності відомостей, зазначених у заяві та наданих відповідним органом, закладом чи установою; особа, яка зверталася, не включена до ДРВ; відповідні зміни вже внесені; звернення подане поза встановленими строками.

Також Олександр Стельмах повідомив, що найбільше виборчих адрес було змінено на Київську область (25 329 задоволених заяв, що склало 25% від їх загальної кількості), місто Київ (15 341; 15%) та Одеську область (9 343; 9%). Одещина є лідером і щодо кількості змін виборчої адреси в межах свого регіону, де таким правом скористалися 7 262 виборці.

Про надзвичайну важливість запроваджених процедур наголосив також директор програм Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Роман Любченко. При цьому він висловив особливу подяку Центральній виборчій комісії. Насамперед, за впровадження механізму подання заяви про зміну виборчої адреси онлайн. Це, за його словами, допомогло заощадити час на подання заяви. Окрім того, сприяло суттєвому зменшенню ризику захворювання COVID-19 як виборців, так і працівників ДРВ.

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК.