09:01 / 26.08.2020 Политика

Корупціонер в антикорупційній шкурі

Суспільство вже звикло з тим, що більшість “антикорупційних” експертів виявились нічим не більшим ніж “лобістами” великих бізнес-структур.

Просувати потрібні наративи, лобіювати вигідні закони та постанови, контролювати процеси для своїх “господарів” - це основна робота таких експертів антикорупціонерів.

Основним маркером таких “лобістів” - є їх не аби які статки, котрі вони не в змозі пояснити.
І, як правило, більшість таких “лобістів” ще й отримують заробітну плату з видатків звичайних громадян.
Один з таких “антикорупціонерів” сидить в державному підприємстві “Енергоатом”, яке в останні часи просто нищиться корупційними схемами.

Поліщук Олег Васильович — директор із запобігання і протидії корупції ДП “Енергоатом”, радник президента компанії.

Посада директора із запобігання і протидії корупції дає можливість впливати на всі підрозділи державного підприємства, як структурні, так і відокремлені. А прогалини в законі “про запобігання корупції” робить цю посаду майже всесильною.

Одна з таких прогалин є найулюбленішою справою Олега Поліщука. Так, згідно з новим законом “про запобігання корупції”, спеціалізований орган з питань запобігання корупції НАЗК отримавши інформацію про можливі факти корупції, має визначити подальший порядок розгляду такої інформації, а також надати відповідь викривачу (особі, що надала інформацію) про результати. Зазвичай, НАЗК дає припис на проведення попередньої перевірки такої інформації особі, яка відповідає за запобігання корупції в конкретному підприємстві, або органі. Тобто, коли викривач і уповноважений з протидії корупції є одна особа, то це дає змогу повністю керувати процесом попередньої перевірки. Але, щоб скрити свою зацікавленість в “попередніх перевірках” і результаті цих перевірок, Поліщук “викривача” оформлює як анонімний лист на свій ящик. Сам собі вислав анонімного листа, сам надіслав до НАЗК як вже звернення уповноваженої особи, і сам на себе отримав вже офіційний припис на службову перевірку — дуже зручна схема для впливу на будь-кого в державному підприємстві. І кількість таких анонімок до НАЗК говорить, що Поліщук зовсім не гає часу. 

Якщо на цього “антикорупціонера” подивитися очима справжнього антикорупційного спеціаліста, то питань до нього більше ніж анонімок, які він понасилав до НАЗК.

Декларація Поліщука викликає питання у звичайного громадянина. Адже не зрозуміло, як людина що працює майже все життя на держслужбі може мати декілька квартир у Києві, чотири земельні ділянки в елітних околицях Києва, елітні авто та годинники, і згодом декілька мільйонів гривень готівкою в різній валюті.

В той же декларації вказано, що Олег Поліщук є власником адвокатського об'єднання “Октопус” (Код : 40537758). Але прибуток від адвокатського об'єднання Поліщук не отримував.

Водночас з відкритих даних судових рішень, АО “Октопус” проходить по справі N 32019100000000453 від 14.06.2019 року, за статтею 205-1 КК України. Тобто - підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб — підприємців.

Проводячи досудове розслідування, слідчі встановили, що данні фірми здійснювали придбання номенклатури товару, яка відрізняється від номенклатури товарів, яку реалізовують.

Іншими словами, АО “Октопус” пропускало через себе гроші за фіктивні послуги, або товар.
Але не все так просто в цій справі.

Якщо вивчити інші фірми, які фігурують в цій справі, то можна побачити, що вони проходять також по справі № 32015100110000318 . Це кримінальне провадження більш відомо , як справа “ТОВ “Атлант Кепітал”” - справа про ухилення від податків на сотні мільйонів. Згідно з кримінальної справи, та інформації з ЗМІ, ТОВ “Атлант Кепітал” - це фінансова яма промислової групи ДТЕК, що належить олігарху Ренату Ахметову.

Отже, якщо підсумувати вище сказане, маємо, що підприємство директора із запобігання і протидії корупції державного підприємства “Енергоатом” отримує кошти від великого гравця на рику з генерації електроенергії. Що своєю чергою вказує на, як мінімум, конфлікт інтересів, яке розцінюється, як одну з корупційних складових.

Така “співпраця” “антикорупціонера” з самим великим приватним гравцем на ринку енергетики, пояснює не тільки його статки, але й ті плачевні події, які в останній час мають місце бути в самому “Енергоатомі”. І коли стратегічне підприємство буде знищено, а ви отримаєте захмарні платіжки за електроенергію, не забудьте подякувати “антикорупціонеру” Олегу Поліщуку.