10:46 / 29.07.2020 Политика

ЦВК звернулась до Мінюсту з проханням розʼяснити статус місцевих організацій політпартій під час місцевих виборів

28 липня відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого Комісія звернулась до Міністерства юстиції України стосовно реалізації повноважень місцевими організаціями політичних партій під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Комісія просить невідкладно надати розʼяснення стосовно статусу місцевих організацій політичних партій, зареєстрованих до дня набрання чинності розпорядженнями Кабінету Міністрів України про визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад областей від 12 червня 2020 року і Постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 року "Про утворення та ліквідацію районів". Зокрема, чи поширюють свою діяльність такі місцеві організації політичних партій на новоутворені адміністративно-територіальні одиниці та чи наділені такі організації політичних партій правосубʼєктністю.

Разом з тим, ЦВК звернулась до Мінʼюсту з проханням невідкладно надати відомості про зареєстровані в установленому законом порядку місцеві організації політичних партій, повноваження яких поширюються на відповідні  адміністративно-територіальні одиниці, визначені  відповідно до вищезгаданих  розпоряджень Кабміну і постанови Верховної Ради України, та невідкладно інформувати про зміни до відомостей про політичні партії, їх структурні утворення.

Зазначене звернення стало наслідком низки питань, які виникли у процесі підготовки до місцевих виборів в умовах зміненого адміністративно-територіального устрою. Особливо актуальним в цьому аспекті є питання, чи можуть місцеві організації політичних партій, які були зареєстровані у вже ліквідованих районах, здійснювати будь-які повноваження щодо участі у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року (зокрема, щодо внесення кандидатур до складу виборчих комісій, висування кандидатів, тощо).

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії