15:48 / 22.07.2020 Политика

На Житомирщині відверто саботують рішення керівництва держави щодо боротьби з коронавірусом – Кузьміних

Найбільший гріх стосовно ближнього – не ненависть, а байдужість; ось істинна вершина нелюдськости. Так вважав видатний письменник Джордж Бернард Шоу.

“На сто відсотків погоджуюсь з найславетнішим драматургом, єдиною людиною, яку удостоїли і Нобелівської премії в сфері літератури, і премії “Оскар”, – повідомляє онлайн-газета ПолітАрена, з посиланням на Facebook-сторінку народного депутата Сергія Кузьміних. – Але існує велика різниця байдужости. Одна річ, коли людина байдуже проходить повз маленького кошеня, якому потрібна допомога і це тільки її гріх чи, наприклад, не допоможе бабусі, яка цього потребує. І зовсім инша справа, коли людина, займаючи певну посаду, байдуже ставиться до виконання своїх повноважень – це розглядається, як службовий злочин. І це в важкий час, коли весь світ бореться з хворобою та економічними наслідками, які сталися через неї. Коли лікарі, жертвуючи своїм власним життям, рятують життя инших. І це не просто голосні слова, а реальна важка дійсність”.

Народного депутата України, члена Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, представника Житомирщини у Верховній Раді України Сергія Кузьміних дуже непокоїть ситуація з незадовільним станом охорони здоров’я в Житомирській області, низькою якістю надання медичних послуг та недостатніми зусиллями місцевої влади у питаннях забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення области.

На сьогоднішній день, в умовах жорстких обмежень, пов’язаних з карантинними заходами, які запровадив Кабінет Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, посадові особи Житомирської ОДА, відповідальні за стан охорони здоров’я в області, проявили себе не найкращим чином, допустивши цілу низку фахових помилок під час формування переліку опорних лікарень госпітального округу Житомирської области.

В першу чергу це стосується абсолютно незрозумілих дій начальника обласного управління охорони здоров’я ЖОДА М.П. Суслика та голови госпітальної ради Житомирського госпітального округу, заступниці голови ЖОДА Н.П. Остапченко у вирішенні питання щодо включення Житомирської міської лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка до зазначеного переліку опорних лікарень. Незважаючи на рішення госпітальної ради від 3 березня 2020 року, проголосованого одностайно усіма її членами, стосовно розширення переліку опорних лікарень за рахунок включення до нього ще 6 лікувальних закладів (у тому числі і міської лікарні №2 ім. В.П. Павлусенка), звернення народних депутатів України, міської влади Житомира та громадських активістів до Прем’єр-міністра України та Міністра охорони здоров’я України, питання не зрушилося з місця. Офіційна позиція ЖОДА, озвучена заступницею голови Н.П. Остапченко щодо оцінки додаткової спроможности медичних закладів, виглядає як знущання над житомирянами і показує повну відсутність здорового глузду в чиновників які несуть відповідальність за стан охорони здоров’я в регіоні.

Адже міська лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка розташована близько до автомобільної дороги міжнародного значення Київ — Чоп, має потужні хірургічну, травматологічну, гінекологічну, ЛОР служби, приймально-діагностичне відділення, що відповідає сучасним вимогам, обслуговує понад 120 тисяч житомирян і жителів инших наближених населених пунктів і в повній мірі відповідає критеріям відбору опорних медичних закладів.

“Ми бачимо, що з послабленням карантинних обмежень, крива захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19 в Україні пішла вгору, ми поки ще не дійшли до критичної позначки, але бути впевненим на сто відсотків, що все минеться і хвороба зникне найближчим часом є злочином”, – зазначає Сергій Кузьміних.

Недооцінка небезпеки COVID 19 владою Італії та Іспанії призвели до великої кількости летальних випадків серед населення цих країн, тому нехтувати можливістю підготувати потужну медичну базу для надання необхідної допомоги хворим у разі загострення епідемічної ситуації, є подвійним злочином.

Иншим негативним моментом який має місце в системі охорони здоров’я области є відношення начальника управління охорони здоров’я ЖОДА пана Суслика до виконання своїх безпосередніх обов’язків по забезпеченню санітарно-епідемічного благополуччя та профілактики захворювань дітей в дошкільних закладах та школах. На сьогоднішній день дошкільні заклади Любарського району Житомирської области не готові приймати дітей у разі чергового етапу послаблення карантину, у зв’язку з неможливістю проведення температурного скринінгу відвідувачів і вихователів з метою запобігання поширенню короновірусної інфекції COVID 19 внаслідок відсутности безконтактних термометрів.

“Відповідне звернення керівників зазначених закладів до управління охорони здоров’я ЖОДА направлене в середині травня поточного року було залишене без уваги, а на моє депутатське звернення з проханням терміново забезпечити дитячі садочки безконтактними термометрами, я отримав відповідь, що до повноважень обласного управління охорони здоров’я не належить забезпечення дошкільних закладів такими приладами, – стверджує народний депутат. – Така відповідь, означає лише одне, що посадові особи управління охорони здоров’я ЖОДА займаються неприхованим саботажем рішень керівництва держави щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а здоров’я мешканців области не являється головним пріоритетом їх діяльности.

І наостанок, як кажуть, “вишенька на торт” – 7 квітня 2020 року комунальним некомерційним підприємством “Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського” Житомирської обласної ради за кошти резервного фонду обласного бюджету була проведена закупівля автоматизованої портативної системи виявлення нуклеїнових кислот iPonatic (виробник – Китай). Закупівля відбувалась із спрощеною процедурою згідно до пункту 3 розділу X Закону України “Про публічні закупівлі”, як “товар необхідний для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, t епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19)”. Можливо, ця закупівля могла залишитися поза увагою широкого загалу, якби не один момент, пов’язаний із ціною зазначеного приладу. КНП “Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського” купила автоматизовану портативну систему виявлення нуклеїнових кислот iPonatic за 1,32 млн грн., при цьому реальна ціна такого приладу на момент покупки згідно пропозицій на торгівельній платформі “Alibaba»” системи iPonatic під брендом “Zetop Medical” становила $19 500-21 500, або 522-576 тис грн. без урахування вартости доставки”.

Таким чином, КНП “Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського” заплатила майже подвійну ціну за прилад, який за ціною та за технічними (робочими) характеристиками значно поступається європейським аналогам.

З урахуванням того, що закупівля системи iPonatic відбулася за значно завищеною ціною коштом платників податків области, Сергій Кузьміних направив депутатське звернення на управління охорони здоров’я ЖОДА, в якому поставив ряд запитань щодо процедури проведення закупівлі, моніторингу цін та пропозицій по аналогічному обладнанню відповідно до вимог Закону України “Про публічні закупівлі”. Відповідь управління за підписом пана Суслика, зазначає політик, виявилась звичайною відпискою і повним ігноруванням права народного депутата на отримання інформації, а з урахуванням того, що питання даного тендеру вже давно знаходиться в публічній площині, завдячуючи програмі “Гроші” які провели відповідне журналістське розслідування та підготували досить цікавий телевізійний сюжет, у народного депутата виникло питання щодо адекватности та відповідности займаній посаді начальника управління охорони здоров’я ЖОДА М.П. Суслика, який “своїми діями завдає серйозної шкоди як мешканцям області так і керівництву в особі губернатора”.

“Розуміючи, що така діяльність обласного управління охорони здоров’я в умовах пандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19, рано чи пізно призведе до трагічних результатів, виходячи з викладеного вище, я, як народний депутат ініціював заслухати на найближчому засіданні Комітету з питань з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування заступницю голови Житомирської ОДА Н.П. Остапченко та начальника управління охорони здоров’я Житомирської ОДА М.П. Суслика з таких питань:

1) щодо причин зволікання посадових осіб Житомирської ОДА з прийняттям рішення про включення до переліку опорних лікарень госпітального округу Житомирської області Житомирської міської лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка;
2) щодо забезпеченості дошкільних закладів Житомирської області безконтактними термометрами для проведення температурного скринінгу дітей та вихователів, у випадку поетапного зняття карантинних обмежень і відкриття дошкільних закладів;
3) щодо проведення закупівлі 7 квітня 2020 року комунальним некомерційним підприємством “Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського” Житомирської обласної ради за кошти резервного фонду обласного бюджету автоматизованої портативної системи виявлення нуклеїнових кислот iPonatic (виробник – Китай) на суму 1,32 млн грн. та обґрунтування доцільности покупки приладу та обладнання саме у цього виробника та за результатами цього звіту далі діяти згідно до чинного законодавства”, – резюмував політик.