20:55 / 25.06.2020 Политика

На виконання положень Виборчого кодексу ЦВК ухвалила низку рішень

25 червня відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії.

Під час засідання Комісія затвердила Порядок залучення спеціалістів, експертів, технічних працівників для забезпечення здійснення повноважень виборчих комісій під час підготовки та проведення місцевих виборів.

Окрім того, відповідно до Виборчого кодексу України встановлено:

– Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур від республіканських в Автономній Республіці Крим організацій політичних партій до складу виборчої комісії Автономної Республіки Крим;

– Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу обласних, районних, міських, районних у містах (у містах з районним поділом), селищних та сільських виборчих комісій;

– Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з місцевих виборів.

Також затверджено Порядок проведення жеребкування щодо визначення номерів організацій політичних партій для розміщення їх назв у виборчому бюлетені з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, міських (міст з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб) рад.

На виконання положень Виборчого кодексу України Комісія ухвалила низку інших рішень. Зокрема, відповідними постановами:

затверджено форми іменних запрошень на вибори Президента України, народних депутатів України, місцеві вибори; 

встановлено форми списків виборців на виборчих дільницях та інших виборчих документів для підготовки та проведення голосування на виборах Президента України, народних депутатів України, місцевих виборах;

встановлено особливості порядку складання та уточнення списків виборців у разі одночасного проведення загальнодержавних виборів з місцевими виборами.

Відповідно до Виборчого кодексу України, Комісія визнала такими, що втратили чинність, цілу низку постанов ЦВК щодо організації підготовки та проведення виборів Президента України та народних депутатів України.

З урахуванням вимог щодо інклюзивності

Під час засідання Комісія затвердила зразки та описи печаток, вивісок територіальних та дільничних виборчих комісій з місцевих виборів і штампа "Вибув". А також – зразки та опис відповідних печаток, що виготовляються на заміну.

При цьому визначено, що вивіски ТВК та ДВК повинні виготовлятися з урахуванням вимог щодо інклюзивності будівель і споруд стосовно їх доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, у частині контрастного співвідношення кольорів шрифтів відносно фону вивісок, виконання шрифтами, легкими для розпізнавання та читання.

Як зазначив член ЦВК Сергій Постівий, рівний доступ до виборчого процесу має забезпечуватись для всіх його учасників та на всіх етапах, навіть в таких питаннях як виготовлення вивісок виборчих комісій.

"Завдяки тісній співпраці Центральної виборчої комісії та неурядових національних і міжнародних організацій, в межах засідань робочої групи з питань забезпечення та захисту виборчих прав осіб з інвалідністю, Комісія при розробці своїх нормативних документів намагається якомога більше акцентувати увагу на питання доступності виборчого процесу", – наголосив Сергій Постівий.

Відповідно до Кодексу ЦВК утворила виборчі дільниці на постійній основі

Відповідно до Виборчого кодексу України під час засідання затверджено Порядок утворення виборчих дільниць на постійній основі, їх тимчасового закриття, ліквідації та внесення змін до відомостей про утворені виборчі дільниці.

Відтак, згідно із ухваленим Порядком Комісія утворила на постійній основі:

–  32 035 звичайних виборчих дільниць;

–  1 296 спеціальних виборчих дільниць;

102 закордонні виборчі дільниці.

При цьому визнані такими, що втратили чинність, постанови ЦВК від 12 квітня 2012 року № 66 та № 67, відповідно до яких свого часу були утворені зазначені виборчі дільниці.

Також внесено зміни технічного характеру до преамбули постанови ЦВК від 28 квітня 2012 року № 82 "Про утворення одномандатних виборчих округів на постійній основі у межах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя".

Комісія розглянула питання щодо функціонування ДРВ

Під час сьогоднішнього засідання з метою забезпечення захисту даних Державного реєстру виборців (ДРВ) ЦВК затвердила Порядок доступу до бази даних Державного реєстру виборців.

Окрім того, затверджено Порядок надсилання виборцем заяв, запитів, передбачених статтями 19 – 21 Закону України "Про Державний реєстр виборців", із використанням мережі "Інтернет".

Також Комісія внесла зміни технічного характеру до Порядку надання Міністерству фінансів України інформації з Державного реєстру виборців, затвердженого постановою ЦВК від 1 березня 2018 року № 37.

Окремим рішенням внесено зміни до двох постанов ЦВК від 26 лютого 2016 року:

– № 58 "Питання діяльності органу (відділу) ведення Державного реєстру виборців та регіонального органу (відділу) адміністрування Державного реєстру виборців";

– № 59 "Про Положення щодо проведення виїзних перевірок стану організації роботи органів ведення Державного реєстру виборців".

Також у звʼязку із внесенням змін до Закону України "Про Державний реєстр виборців" згідно з Виборчим кодексом України ЦВК внесла зміни до своєї постанови від 26 травня 2007 року № 34 "Про Службу розпорядника Державного реєстру виборців".

З цих же підстав внесено зміни до низки постанов ЦВК, що регламентують функціонування ДРВ та діяльність його органів ведення.

Внесено зміни до складу ТВК

Комісія внесла зміни до складу двох територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів. А саме:

– Бучанської міської виборчої комісії Київської області;

– Одеської обласної виборчої комісії.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії