18:19 / 24.06.2020 Политика

"Ухвалені ЦВК процедури забезпечать можливість для громадян обирати місцеву владу в тих громадах, де вони фактично проживають"

На цьому наголосив під час сьогоднішньої пресконференції у пресцентрі УНІАН Голова Комісії Олег Діденко

Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко взяв участь у пресконференції "Мільйони виборців отримали можливість голосувати на місцевих виборах – 2020", яку сьогодні у пресцентрі УНІАН організував та провів Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ".

До пресконференції також долучилися директор програм Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Роман Любченко, виконавча директорка Громадського холдингу "ГРУПА ВПЛИВУ" Тетяна Дурнєва, аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев та виконавчий директор БО "Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги" Віталій Місяць.

Цей захід став своєрідним початком просвітницької кампанії для виборців, які завдяки нещодавно ухваленим рішенням ЦВК вперше в історії отримали можливість голосувати, зокрема, на місцевих виборах, за місцем фактичного проживання. А це півтора мільйона внутрішньо переміщених осіб, понад мільйон виборців, які не мають зареєстрованого місця проживання, та близько 3,3 мільйона внутрішніх трудових мігрантів.

Йдеться про Порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси відповідно до частини третьої статті 8 Закону України "Про Державний реєстр виборців" (затверджений постановою ЦВК від 18 травня 2020 року № 88) та Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання (затверджений постановою ЦВК від 11 червня 2020 року № 103), які набувають чинності з 1 липня 2020 року. Про важливість цих документів та особливості процедур, визначених Порядками, і розповідали учасники заходу.

Як зазначив під час пресконференції Олег Діденко, Комісія послідовно вживає заходи щодо забезпечення реалізації права голосу громадян України безвідносно до реєстрації їхнього місця проживання. А під час прийняття відповідних рішень обговорення проєктів документів відбувається із максимальним залученням громадськості.

Так, ЦВК ще в грудні минулого року затвердила Порядок тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси. При цьому запровадила можливість подання заяви про таку зміну в електронній формі, що значно спрощує цей механізм для виборців, враховуючи, в яких чергах до органів ведення ДРВ їм доводилося перебувати під час минулорічних виборчих кампаній з виборів Президента та народних депутатів України.

Проте ця процедура розповсюджується лише на загальнонаціональні вибори. Відтак, значна частина громадян, головним чином – внутрішньо переміщені особи та трудові мігранти були позбавлені можливості брати участь у голосуванні на місцевих виборах.

"Тож з прийняттям Парламентом відповідних законодавчих змін та ухваленням Комісією зазначених Порядків ми фактично перейшли від необхідності голосування за формальною адресою – адресою реєстрації місця проживання – до можливості визначення виборчої адреси за фактичним місцем проживання. Особливо це актуально в аспекті місцевих виборів. Адже відповідні процедури забезпечать можливість для громадян обирати місцеву владу в тих громадах, де вони фактично проживають. Таким чином, вже на найближчих місцевих виборах восени поточного року потенційно зможуть проголосувати, попередньо здійснивши нескладну процедуру щодо зміни або визначення виборчої адреси, майже 6 млн громадян, які раніше не мали такої можливості", – наголосив Голова ЦВК.

Також Олег Діденко закцентував увагу на передбачених у Порядках своєрідних запобіжниках від зловживань у зазначених процесах.  Так, заяви про зміну (визначення) виборчої адреси можна подавати у міжвиборчий період та лише у перші п’ять днів виборчого процесу. Окрім того, повторне звернення із такою заявою можливе не раніше, ніж через 180 днів. А виборчий процес місцевих виборів, як відомо, триває 50 днів.

Наступним кроком у лібералізації відповідних процедур щодо зміни та визначення виборчої адреси може стати внесення змін до Закону України "Про Державний реєстр виборців", передбачених законопроєктом № 3485, який 4 червня цього року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні. У разі його схвалення – документальне підтвердження фактичного місця проживання виборця взагалі не вимагатиметься.

Дуже важливо, на думку Голови Комісії, в контексті зазначених змін організувати відповідні просвітницькі кампанії. Насамперед, для виборців, які нарешті отримали можливість реалізувати своє виборче право. ЦВК спільно з міжнародними партнерами та громадськими організаціями таку роботу вже розпочинає.

Своєю чергою Олександр Клюжев відзначив, що завдяки ефективній роботі парламенту VIII скликання та нинішнього складу ЦВК нарешті вдалося відійти від парадигми "немає у громадянина права – немає і проблеми". Відтепер численна категорія виборців зможуть брати участь у прийнятті по суті політичних рішень, обираючи органи місцевого самоврядування в громадах, де вони фактично проживають.

Водночас, за його словами, на сьогодні маємо два основних завдання. Перше – поінформувати зазначену цільову групу громадян про надану їм можливість реалізувати своє виборче право. При цьому треба враховувати, що ліміт часу для цього дуже обмежений. Тож необхідно якнайшвидше та ефективно обʼєднати в цьому напрямі зусилля всіх зацікавлених осіб.

Друга проблема полягає в готовності правоохоронних органів протидіяти можливим маніпуляціям новими процедурами зі зміни чи визначення виборчої адреси. Адже не можна виключати, що нечесні кандидати спробують використати лібералізовані механізми реалізації виборчого права з метою підкупу виборців, а з тим – і спотворення результатів голосування.

"У процесі інформаційної кампанії ми маємо сказати виборцям, що, окрім нових правил, всі вони отримають і величезну відповідальність за те, що використовують цю процедуру законно. Громадяни повинні чітко усвідомлювати, що за виборчі злочини настає кримінальне покарання", – зазначив аналітик Громадянської мережі ОПОРА.

Наголосила на важливості захисту політичних прав внутрішньо переміщених осіб, трудових мігрантів і Тетяна Дурнєва. Та зазначила, що за право голосу виборців без зареєстрованого місця проживання та громадян, які живуть не за місцем реєстрації, їй з однодумцями довелося боротися з 2015 року. Тож нинішні зміни, на її переконання, є дійсно історичними.

"Ми вітаємо лібералізацію процедур, відхід від радянської прив’язки до «прописки» та надання можливості подати заяву про зміну чи визначення виборчої адреси онлайн або через уповноважену особу. Нарешті близько 6 мільйонів громадян зможуть обирати органи місцевого самоврядування та впливати на розвиток своїх громад незалежно від зареєстрованого місця проживання", – відзначила виконавча директорка Громадського холдингу "ГРУПА ВПЛИВУ".

 За її словами, Парламент та Центральна виборча комісія зробили все можливе, щоб громадяни отримали зрозумілу та доступну процедуру включення до списків виборців за місцем фактичного проживання. Тепер важливо встигнути скористатися цією можливістю та вчасно подати заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців – з 1 липня до 9 вересня. Для цього, окрім іншого, треба провести й ефективну просвітницько-розʼяснювальну роботу, для чого "ГРУПА ВПЛИВУ" вже готова докласти значних зусиль.

Про важливість прийняття зазначених змін говорив і Віталій Місяць. Адже чим більше представників громади візьме участь у виборах, тим демократичнішою буде місцева влада, тим краще вона відображатиме реальну волю мешканців громади.

Наразі необхідно в найкоротші терміни поінформувати цю категорію громадян про те, що вони зможуть проголосувати на місцевих виборах. Адже для внутрішніх переселенців та трудових мігрантів на нинішніх виборах така можливість зʼявиться вперше. Тому існують ризики, що більшість із них можуть пропустити ці вибори через звичайну необізнаність зі своїми правами.

«Особливо важливо зараз максимально консолідувати зусилля представників влади та громадського сектору задля проведення просвітницької кампанії. Саме залучення активної громадськості до роз’яснення нових виборчих правил, заохочення переселенців брати участь в голосуванні, допомога кандидатам з числа внутрішньо переміщених осіб сприятиме в реалізації їхніх прав обирати та бути обраними на місцевих виборах", – наголосив виконавчий директор БО "Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги".

Схвально відгукнувся про ініціативи Комісії щодо розширення можливостей реалізації виборчих прав громадян і Роман Любченко, наголосивши, що залучення представників громадських організацій до процесу прийняття рішень сприяє врахуванню потреб різних цільових аудиторій та підвищує рівень довіри громадян до ЦВК. "Навіть в умовах карантинних обмежень члени ЦВК провели громадське обговорення пропозицій до проєкту Порядку про зміну виборчої адреси в онлайн-режимі, що дозволило врахувати більшість рекомендацій зацікавлених сторін", – зазначив директор програм IFES в Україні.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії