09:12 / 12.06.2020 Политика

ЦВК заперечує порушення закону під час призначення виборів депутата Ради в окрузі №208 Чернігівської області на 25 жовтня

Центральна виборча комісія (ЦВК) заперечує, що будь-яким чином порушила закон під час призначення проміжних виборів депутата Верховної Ради в одномандатному виборчому окрузі №208 (Чернігівська область) на 25 жовтня - день, коли в Україні мають пройти чергові місцеві вибори.

Про це повідомив голова ЦВК Олег Діденко після засідання комісії, передають Українські Новини.

"Постанова про призначення виборів у 208-му окрузі спричинила досить багато критики. Трохи незрозумілими здаються звинувачення ЦВК в тому, що вона порушила закон, приймаючи цю постанову", - сказав він.

Вибори в окрузі №208 мають пройти в зв'язку зі смертю обраного в ньому депутата Валерія Давиденко, проте в державному бюджеті не передбачено коштів на їх проведення.

ЦВК вирішила призначити їх одночасно з місцевими виборами восени, а офіційно опублікувати це рішення 26 серпня за умови наявності фінансування.

"Ми виходили з того, що питання публікації та оприлюднення акту - це різні терміни за своєю юридичною природою. Навіть Конституція України їх розмежовує.

На нашу думку, закон не випадково прив'язує початок виборчого процесу до моменту опублікування акта, в той час як Виборчий кодекс і закон про ЦВК містить вимогу невідкладного оприлюднення актів. Це два різних терміни, у яких різні юридичні наслідки", - пояснив Діденко в четвер.

Він підкреслив, що під час прийняття цього рішення враховувалося багато різних факторів, головний з яких - питання фінансування.

"Багато аргументів стало причиною, чому ЦВК визначила саме цю дату. У ситуації, що склалася, ЦВК фактично зробила все можливе, щоб вибори в 208-му окрузі відбулися цього року. Найкоротший шлях - не завжди найкращий.

Найшвидший шлях на вулицю - через вікно, але це не означає, що їм варто керуватися. У цій ситуації ми теж могли опублікувати постанову, зайти в виборчий процес без фінансування і просто зірвати цим вибори", - сказав Діденко.

На його думку, ЦВК не зазнавал б критики через вибори в окрузі №208, якби громадськість і експертне середовище також свого часу обурилися скороченням фінансування виборів у держбюджеті-2020.

Раніше через потребу в коштах на боротьбу з поширенням коронавірусу парламент скоротив фінансування місцевих виборів до 1 млрд гривень, водночас на їх організацію та проведення 25 жовтня необхідно 2,5 млрд.

ЦВК зазначила, що проведення виборів депутата Ради в Чернігівській області одночасно з місцевими виборами дозволить заощадити близько 10 млн гривень.

Всього на проведення виборів у 208-му окрузі необхідно 12 млн гривень, але якщо провести їх разом з місцевими, то на сьогодні ЦВК не вистачає лише 1 млн.

Як повідомляли Українськi Новини, ЦВК просить Кабінет Міністрів і Раду додатково виділити 1 млрд 264 млн гривень на проведення виборів 25 жовтня, з яких 1 млн гривень - для проведення виборів в окрузі №208, а 1 млрд 252 млн - для належної організації місцевих виборів.