18:30 / 05.06.2020 Политика

ЦВК призначила проміжні вибори народного депутата України в Чернігівській області

5 червня відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого Комісія своєю постановою призначила проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 208 (Чернігівська область) на неділю, 25 жовтня 2020 року.

Рішення прийняте у зв’язку з достроковим припиненням повноважень народного депутата України Давиденка В.М., обраного в цьому виборчому окрузі.

При цьому взято до відома, що виборчий процес вказаних проміжних виборів починається з дня, наступного після дня опублікування відповідної постанови про їх призначення.

Відтак, Комісія постановила, що за наявності відповідних бюджетних асигнувань для організації підготовки та проведення проміжних виборів народного депутата України в ОВО № 208 цю постанову опублікувати в загальнодержавних друкованих засобах масової інформації 26 серпня 2020 року.

Як зазначив Голова Комісії Олег Діденко, під час розгляду цього питання ЦВК зіткнулася з певними складнощами, основна з яких – відсутність бюджетних асигнувань для організації підготовки та проведення проміжних виборів народних депутатів України.

"Тому Комісія скористалася існуючою законодавчою можливістю щодо розведення у часі питання призначення виборів та питання публікації відповідної постанови у ЗМІ, після чого безпосередньо розпочинається виборчий процес цих виборів. Окрім того, Комісія поставила факт публікації цієї постанови в залежність від виділення відповідних бюджетних коштів", – зауважив Олег Діденко.

Також, за його словами, відповідно до виборчого законодавства проміжні вибори народних депутатів України можуть проводитися одночасно в тому числі й з черговими місцевими виборами, які мають відбутися 25 жовтня 2020 року. Це створить можливість забезпечити оптимальне адміністрування заходів з організації підготовки та проведення зазначених виборів, що особливо актуально у разі проведення виборів в умовах карантину.

"Окрім того, одночасність двох виборчих процесів дозволить заощадити майже 11 мільйонів гривень бюджетних коштів на проведення виборів. Оскільки фінансування виборчих комісій буде здійснюватися за однією бюджетною програмою", – наголосив Голова Комісії.