22:21 / 29.05.2020 Политика

Арсен Аваков: Усі винні у бандитській стрілянині у Броварах будуть найжорсткіше покарані

Причиною цього інциденту став конфлікт за поділ ринку між двома перевізниками у Київській області, які за брудні гроші від нелегальних маршрутів найняли бандитів. Ті, як казали злочинці у 90-ті роки, «забили стрілку», а вона закінчилася стріляниною рано вранці у житловому масиві Броварів.

Про це сьогодні повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. 

 «О 7:15 ранку у Броварах 67 осіб влаштували масову бійку між собою зі стрільбою. 28 учасників цієї сутички вже затримано, 22-м висунуто підозри. Вилучено 16 одиниць зброї. Ми розраховуємо, що за підтримки Офісу Генерального прокурора завтра у судах їм буде висунуто безальтернативний арешт, і ці люди у майбутньому надовго сядуть у в’язницю. Аби у майбутньому не брати участь у таких сутичках на вулицях. А такий бандитський спосіб заробітку грошей, ніколи не повторювався», - сказав Арсен Аваков.

Він повідомив, що причиною заворушень став конфлікт між двома перевізниками у Київській області. 

«Між Броварами та Києвом щоденно курсує низка маршрутних таксі. Вартість квитка у середньому – 14 гривень. Це 600 тисяч гривень заробітку на день, а за рік – близько 220 млн гривень. Цей ринок пасажирських перевезень ділять між собою дві групи: частина перевезень – легальна. Частина, яку здійснюють обидва перевізника, - ні. Саме за ці кошти для з’ясування відносин між собою вони найняли бандитів і «забили стрілку», як у 90-ті, яка закінчилася стрільбою у житловому масиві Броварів. Троє учасників перестрілки зараз із вогнепальними пораненнями знаходяться у лікарні, їхньому життю нічого не загрожує. Мені шкода, що більшість із них – це молоді хлопці, які вирішили побути найманцями та заробити по 800 гривень в день. Мій обов’язок зробити так, аби усі ці бандити сіли до в’язниці», - підкреслив очільник МВС.

Арсен Аваков додав, що, через те, що кілька куль потрапили у вікна жителів міста, поліція кваліфікує цю сутичку, як тяжкий злочин, здійснений групою осіб. 

«Щодо організаторів цих заворушення буде відкрито окреме провадження, окрім цього поліція перевірить прозорість тендерів на розподіл квот на перевезення посадовцями обласної влади, де інтереси перевізників ставляться, на жаль, вище за інтереси людей. Ми поінформовали усі правоохоронні органи, деталі злочину знає Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Наше завдання, аби всі, хто продемонстрував вседозволеність та став учасником злочину, отримали суворе покарання. Я особисто буду інформувати громадськість про деталі розслідування цієї справи», - повідомив міністр внутрішніх справ.  

Щодо подій у Кагарлику, Арсен Аваков зазначив, що як тільки стало відомо про цей злочин, він одразу отримав швидку реакцію від Департаменту внутрішньої безпеки, які заарештували поліцейських. 

«Учасники злочину – заарештовані. Усі працівники підрозділу – близько 60 осіб виведені за штат, а сам підрозділ – розформований. Ми маємо з’ясувати, хто ще міг знати про факт цього злочину. Туди будуть набрані нові співробітники. Ми розраховуємо, що ці «брудні» поліцейські отримають жорстке покарання», - зазначив Арсен Аваков.