18:50 / 25.05.2020 Политика

Члени ЦВК беруть участь у публічних обговореннях щодо всеукраїнського референдуму

Члени Центральної виборчої комісії Павло Любченко та Володимир Перепелюк долучилися до чергового публічного обговорення "Всеукраїнський референдум: відкритий діалог з громадянами". Цей захід, який відбувається у форматі онлайн, організований Національним Демократичним Інститутом Міжнародних Відносин (НДІ) спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) в Україні, у партнерстві з Центром політико-правових реформ (ЦППР) та ВГО "Інститут "Республіка". Нинішня серія обговорень із цієї тематики стала продовженням двох попередніх, які відбулися наприкінці квітня – в першій половині травня поточного року.

Для участі в обговоренні були також запрошені народні депутати України та депутати місцевих рад, представники громад та місцевих осередків політичних партій, громадські активісти, експерти.

Під час дискусій, які триватимуть у межах чотирьох блоків, їх учасники обговорять, зокрема, права політичних партій та громадських організацій в процесі всеукраїнського референдуму, агітацію та інформування, фінансування референдумного процесу, а також його наслідки. Передбачені також відповідні презентації, з якими учасників заходу в режимі онлайн ознайомлять експерти.

У процесі сьогоднішнього обговорення на тему: "Субʼєкти референдумного процесу: права політичних партій, громадських організацій", член Комісії Павло Любченко, зокрема, зазначив, що незважаючи на те, що ЦВК є правозастосовчим органом, Комісія активно долучилася до роботи над законопроєктом про всеукраїнський референдум, щоб запровадити ефективні механізми реалізації запропонованих ініціатив.

"Досить часто про всеукраїнський референдум говорять як про інструмент маніпуляцій чи навіть фактор суспільної дестабілізації. Тому для того, щоб запобігти цьому, пропонують обмежити предмет референдуму чи права субʼєктів референдумного процесу. Але в такому разі навряд чи можна буде говорити про референдум як повноцінний інструмент народовладдя.

Тож нам необхідно знайти розумний баланс. З одного боку, дати можливість політичним партіям та громадським організаціям брати повноцінну участь у цьому процесі. А з іншого – органам державної влади необхідно знайти запобіжники, щоб уникнути можливих зловживань", – наголосив Павло Любченко.

Своєю чергою член ЦВК Володимир Перепелюк зауважив, що для робочої групи Верховної Ради України з розробки законопроєктів у сфері народовладдя дуже важливі думки експертів і представників громадськості щодо формату допуску політичних партій та громадських організацій до референдумного процесу, як прихильників чи опонентів. Ці погляди необхідні насамперед в контексті розробки процедур для реалізації референдумного законодавства, що власне стосується компетенції Комісії.

На думку Володимира Перепелюка, подібні дискусії дозволяють фахово обговорити напрями усунення прогалин та недоліків, так би мовити, референдумної конструкції, аби її модель у підсумку стала дійсно якісним документом, що дозволить ефективно реалізувати принцип народовладдя в Україні.   

За результатами чотириденного обговорення його організатори планують проаналізувати напрацьовані під час дискусій рекомендації, формалізувати та передати їх робочій групі Верховної Ради України з розробки законопроєктів у сфері народовладдя.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії