14:42 / 29.09.2017 Киев

Українці вшановують 76-ті роковини трагедії у Бабиному яру в Києві

Сьогодні вранці біля меморіалу Бабин Яр зібралися представники єврейської спільноти, народні депутати України, міністри, аби віддати данину пам'яті страшній трагедії, яка сталася тут 76 років тому

На траурному заході був присутній і прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передає Depo.ua.

Ходу пам'яті очолив Президент України Петро Порошенко із дружиною. Разом вони першими поклали квіти до меморіалу, який є одним з найжахливіших символів Голокосту.

"Урочище Бабин Яр стало місцем вічного спокою для понад ста тисяч представників різних національностей – євреїв, українців, ромів та багатьох інших, а отже – місцем нашої спільної пам'яті, спонуканням до збереження миру та міжетнічної злагоди у світі", - наголосив Президент України у своєму зверненні до роковин трагедії.

Також на заході були присутні представники Держави Ізраїль – Посол Еліав Бєлоцерковські, Почесний консул Держави Ізраїль у Західному регіоні України Олег Вишняков.

"Сьогодні всі ми схиляємо голови, аби віддати данину пам'яті тим, хто загинув у Бабиному Яру. Ця трагедія спільна для українців та євреїв, бо наші народи споконвіку жили разом. І помирали разом у цьому страшному місці. Бабин Яр є символом всіх страждань, несправедливості і варварства, які приніс Голокост. Така трагедія не може повторитися", - сказав Почесний консул.

Єврейська спільнота також вшанувала пам'ять загиблих євреїв біля пам'ятнику "Менора" у Бабиному Яру. Головний рабин України прочитав молитву "Кадиш". Посол Ізраїлю Еліав Бєлоцерковські підкреслив, що такі уроки історії мають назавжди закарбуватися в пам'яті і бути передані наступним поколінням.

Пам'ятні заходи триватимуть біля меморіалу цілий день.