00:25 / 09.07.2015 Киев

Історичний Київ тріщить по швах

Ми спостерігаємо за тим, як зникає історичний Київ.

Самобутні та яскраві краєвиди Києва прийдешні покоління вже не знатимуть. Забудовники будь-що прагнуть відхопити собі ласий шматок в історичному центрі Києва і втулити свою багатоповерхівку або торговельний центр, що аж ніяк не вписується в пейзажі стародавньої столиці.

Якби всі проблеми сучасних будівництв зводились лише до естетики та функціональності, можна було б якось пробувати їх вирішувати, проте подекуди сучасні будівництва просто руйнують пам’ятки Києва. Варто хоча б згадати так звану реконструкцію Андріївського узвозу, де була знищена бруківка, та ще й планувалось звести офісний центр з парковкою. Нещодавно це історичне місце знову потрапило до центру будівельного скандалу. Так за повідомленням Сегодня, поруч з новою житловою семиповерховою будівлею №30-34-в, вже почали зводити гараж для мешканців будинку. Через це будівництво в старих будинках по сусідству, охоронюваних законом як пам'ятки архітектури, пішли тріщини.

Забудовник твердить, що всі роботи проводяться під суворим контролем і жодна будівля в окрузі не постраждає. Хоча в держархітектурній-будівельної інспекції України стверджують, що "документів, які дають право на виконання будівельних робіт зі зведення гаража біля будинку по вул. Андріївський узвіз, 30-34-в, не реєстрували". Та й співробітники місцевих художніх галерей їм не вірять і готуються відстоювати свої інтереси в судах.

"Подивіться – до майбутнього гаражу просто немає заїзду! Єдиний спосіб прокласти до нього дорогу – знести наші майстерні", – обурюється завідувач галереєю "Творчість" Валентина Астаурова.

Варто згадати, що конфлікт почався ще в 2013 році, коли художникам обіцяли, що побудують двоповерхову виставкову галерею, а натомість «добудувували» семиповерхову будівлю.

Подібні проблеми є і на Подолі, колись гарному та самобутньому районі столиці. Там на стінах церкви Різдва Христового, що на Поштовій площі, з'явилися тріщини, а під сходами просів ґрунт і утворилася глибока щілина. Кияни вважають, що храм руйнується через будівельні роботи, що ведуться поруч. Але влада та експерти заспокоюють: споруда все витримає.

Проте мешканці Подолу не такі оптимістичні. . "Про культурну спадщину в місті зовсім не дбають. Подивіться на десятки занедбаних історичних будинків! Так може статися і з церквою. А зараз багато недобросовісних забудовників, вірити на слово не можна. Вони побудують ТЦ, а потім скажуть, що на решту грошей немає. І що тоді робити?", – нарікає мешканка Подолу Ганна Нестерчук.

На весні цього року невідомі намагались встановити капітальний паркан навколо “першого” скверу на Контрактовій площі, більш відомого як сквер Сагайдачного. Подоляни забили на сполох і викликали на бесіду голову Подільської РДА Валентина Мондриївського, який пояснював це все ремонтом фонтану та перекладанням плитки. Проте а ні ім’я спонсора, а ні забудовника голова адміністрації назвати не захотів, пише у своєму блозі активістка Ганна Путова. Закінчилось все тим, що люди просто звалили паркан. Представник підрядника – той самий, що керував руйнацією Гостинного двору, він згодом подзвонив начальству і сказав: ”Ничего не получилось. Они повалили забор”.

В інших районах Києва люди теж виходять з протестами. Так мешканці мікрорайону Микільської слобідки вийшли висловитись проти незаконного будівництва комплексу багатоповерхівок «Сонячна рів’єра» на березі Дніпра. За інформацією ZIK, мешканці переконані, що інтенсивне будівництво призведе до руйнування їхніх домівок, а також патріаршого собору УГКЦ, розташованого поряд з будівельним майданчиком.

Жителі мають певні претензії і до мера: «Кличко нам обіцяв бути з народом, але став на бік забудовників», – обурювалася місцева мешканка Любов Іванівна.

Депутати не забарились та наперебій почали встановлювати на спірному місці власні приймальні, невідомо тільки чи виявився цей крок дієвим.

Жоден громадянин не має можливості сьогодні перевірити законність будівництва не лише в столиці, а й по всій країні і ця ситуація потребує змін. Інакше зникнуть краєвиди та архітектурні пам’ятки, якими можуть пишатись жителі різних міст.