10:30 / 21.10.2020 Киев

Ганна Іщенко розповіла, як киянам захистити своє право на якісні комунальні послуги

Кандидат у депутати Київради від партії «Слуга народу» Ганна Іщенко під час зустрічей із мешканцями Печерського району зауважила, що понад усе людей хвилює якість надання комунальних послуг. Це стосується і температури води та якості газу, що подається до помешкань, і стану комунікацій.

Кандидатка вважає, що для вирішення цієї проблеми необхідно застосувати комплексний і фаховий підхід, реалізація якого потребує часу. Проте люди вже зараз мають необхідні інструменти, щоб захистити свої права та відстояти належну якість отримання комунальних послуг. Один із важелів впливу - це складання акту-претензії.

І зробити це можна за таким алгоритмом:
- Уважно вивчити договір між споживачем і надавачем комунальних послуг. Цей документ регулює всю взаємодію між сторонами: і права, і обов'язки.
- Подати повідомлення про порушення надавачеві послуг ЖКГ. У разі аварійної ситуації через низьку якість комунальних послуг необхідно зафіксувати всі обставини, сфотографувати пошкоджене майно.
- Скласти акт-претензію. Представники компанії-надавача комунальних послуг мають прибути на виклик. За результатами перевірки складають акт-претензію у 2-х примірниках.
- Звернутися до вищих контролюючих органів. Виконує цю функцію Держпродспоживслужба: саме цей орган забезпечує захист прав споживачів. Якщо після цього надавач комунальних послуг не усунув недоліки, необхідно звернутися до суду для оскарження його дій або бездіяльності.
- Звернутися до суду. Якщо надавач послуг відмовився задовольнити ваші умови, це рішення можна оскаржити в судовому порядку. Доказовою базою у справі слугуватимуть договір про надання відповідних послуг, квитанції про сплату за послуги, належним чином складений акт-претензія, фото- або відеоматеріали пошкодженого майна.

«Саме в такий спосіб наразі громадяни можуть у законних спосіб захистити своє право та вимагати від компанії-постачальника комунальних послуг надання чи підвищення якості послуг. Як адвокат киян, я зроблю все, щоб захистити ваші права!», - зазначила Ганна Іщенко.