13:54 / 13.10.2020 Киев

Чорній Богдан: ОСББ може стати інструментом до вирішення житлово-побутових проблем Оболоні

Система об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) давно довела свою високу ефективність в країнах Прибалтики та в Польщі. Втім, українці не дуже поспішають об’єднуватися задля власного “комунального” блага.

Кандидат у депутати Київради від партії «Удар» у Оболонському районі Чорній Богдан провів безліч зустрічей з мешканцями Оболоні і дійшов до висновку, що люди просто бояться створювати ОСІБ. І головна причина – відсутність інформації. Люди бояться, що створивши ОСББ у них не буде шляху назад і вони залишаться напризволяще. Але це – не так.

За переконанням Чорнія, у статуті про створення ОСББ (який повинні підписати понад 50% мешканців) власники квартир можуть прописати норму для голови ОСББ та його заступника - що їх беруть на роботу строком на конкретний термін. При чому вони повинні постійно звітувати ревізійній комісії - тобто безпосередньо вам. Якщо не впораються - можна замінити на інших.

І другий, немаловажний факт це те, що завжди залишається варіант повернутися до “ЖЕКу”. Таке рішення також приймають лише мешканці будинку - на загальних зборах. А потім це фіналізується у міськвиконкомі.

«Зі свого досвіду можу сказати, що ОСББ - дуже ефективний механізм, який реально дає багато бонусів будь-якій багатоповерхівці та прилеглим територіям. Фактично, це ваш приватний “ЖЕК”, який працює тільки на вас і живе вашими інтересами.

Погляньте на Оболонський район. Значна частина будинків збудована ще 40 років тому. Але всі вони у різному стані. Одні занедбані і засмічені. А інші - придбані і доглянуті. Як правило, доглянуті - саме варіанти з ОСББ. Саме тому я особисто за цей варіант», - заявив Чорній Богдан.