13:00 / 13.10.2020 Киев

Тарас Панчій назвав п’ять головних досягнень Департаменту благоустрою Києва

Кандидат у депутати Київради від партії «Удар» у Голосіївському районі Тарас Панчій довгий час  керував Департаментом благоустрою Києва. За цей час у місті було зроблено немало. Були вирішені безліч проблем, що заважали нормальному життю киян. А київським ноу-хау скористалися багато міст України. Отже, що було зроблено:

Перше – це вирішення великої проблеми Києва із незаконно встановленими автозаправочними станціями без дозвільних документів, зокрема на користування ділянками. Це були об’єкти підвищеної небезпеки, що несли загрозу надзвичайних ситуацій у Києві. Нам вдалося організувати демонтаж цих незаконно встановлених станцій – більше 200 одиниць. А це високодохідний бізнес, тому на нас здійснювався великий тиск. Та попри весь опір ми досягли мети – заради безпеки киян.

Друге – упорядкування тимчасових споруд в Києві. Коли прийшов Кличко, у столиці було 20 тисяч таких об’єктів, які здійснювали свою діяльність, не сплачуючи податків та зборів до міського бюджету. Чимало споруд стояли на тротуарах, біля входів у метро, заважали людям, створювали антисанітарію. Ми прийняли рішення упорядкувати  ситуацію, розробили тимчасову схему та нормативи. Адже всі об’єкти  неможливо було одночасно демонтувати. Тому ми запропонували всім підприємцям укласти договори с департаментом благоустрою і до проведення конкурсів здійснювати діяльність. Понад 6,5 тисяч підприємців уклали договори та почали сплачувати податки. Інші, понад 10 тисяч, попали під демонтаж. 

Третє – нам вдалося організувати інспекції з благоустрою. Ми запровадили програму «Чисте місто», за якою вся територія Києва розбита на сектори та близько 100 інспекторів працюють в контакті з райдержадміністраціями, комунальними підприємствами та профільними департаментами. Було розроблено програмне забезпечення, у кожного інспектора є гаджет з програмою, яка дає можливість бачити всю базу – які об’єкти, хто балансоутримувач тощо. Інспектори через геолокацію можуть бачити все, що трапляється та оперативно вживати заходи. Програма підтягує кадастр та межи ділянок. Там, де раніше писали листи, дізнавались, чекали відповіді, зараз питання вирішується за 30 секунд на місті. Запровадженню програми також був опір, проте сьогодні вже багато міст переймають наш досвід.

Четверте. Ми почали будівництво нового притулку для тварин. З 2003 року були спроби, намагання, витрачались кошти на проект, який потім загубили та інше. Мені вдалося за допомоги мера розпочати будівництво. Проект запустили, виконали підготовчі роботи. Будівництво об’єкту на вулиці Автопарковій триває. Цей проект вирішить великі питання для міста, адже найближчий притулок у Бородянці, це 90 км від Києва. А ми запропонуємо киянам для їх улюбленців великий сучасний комплекс: притулок, клініку, готель для тварин. 

П’яте. Ми розробили нові правила благоустрою міста Києва. Це надзвичайно важливий документ, за яким живе все місто. Це Біблія для всіх робочих підрозділів КМДА – департаментів транспорту, благоустрою, архітектури, де визначаються умови утримання та прибирання територій. З 2008 року він не змінювався, а за цей час виникли нові тенденції та технології. Розробка комплексного документу, за яку, до речі, ніхто не хотів братися, взяла рік роботи. Ми консультувались, вивчали зарубіжний досвід. Затвердить правила вже новий склад Київради.

Додам, що ми запровадили зміни до Адміністративного кодексу, піднявши штрафи за порушення благоустрою та спростивши правила їх накладання. Раніше суми були 1300 гривень для фізичних осіб та 1700 гривень для юридичних осіб. Якщо раніше порушники спокійно сплачували штраф, то наразі сума зросла  до 40 тисяч гривень – це дисциплінує багатьох. Наші заходи покращать стан благоустрою в Києві, полегшать роботу комунальних служб, покращать вигляд міста.