01:08 / 29.06.2018 Здоровье

Вчені назвали продукти-антидепресанти

Новозеландські вчені з'ясували, які продукти в раціоні допоможуть позбутися від депресивних станів і поліпшити ментальне здоров'я.

Фахівці з університету Отаго провели нове дослідження, в ході якого з'ясувалося, що вживання сирих овочів і фруктів дозволяє знизити ймовірність розвитку депресії і позитивно вплинути на психологічний стан людини, повідомляє Depo.ua з посиланням на Independent.

Вчені проаналізували стан психічного і фізичного здоров'я понад 400 осіб, а також вивчили їх переваги в їжі, рівень фізичної активності і соціально-економічний статус. В результаті вони прийшли до висновку, що ті люди, які споживали більше продуктів в природному сирому вигляді, відзначали більш високий рівень психічного благополуччя в порівнянні з тими, хто віддавав перевагу овочам і фруктам, але в вареному вигляді.

Дослідники не змогли визначити причини встановленого зв'язку між психічним благополуччям і вживанням сирих овочів і фруктів. Однак вони припустили, що це може бути пов'язано з великою кількістю мікроелементів в овочах і фруктах, які легше поглинаються організмом, коли споживаються в сирому вигляді.

Таким чином, ті, хто регулярно вживав сирі овочі і фрукти, відзначали більше задоволення від життя, зниження депресивних симптомів і поліпшення настрою.

Крім того, вчені назвали 10 фруктів, які були "фаворитами" в раціоні групи респондентів з найвищим рівнем психічного благополуччя.

У їх числі опинилися:

- морква,

- банани,

- яблука,

- грейпфрут,

- салат,

- цитрусові,

- свіжі ягоди,

- огірки,

- ківі,

- листова зелень темного кольору.

У свою чергу, "фаворитами" серед овочів виявилися:

- селера,

- капуста,

- помідори,

- гриби,

- червоний лук.

"Результати нашого дослідження показують, що слід звернути особливу увагу на позитивний вплив необроблених продуктів на психічне благополуччя", - підсумовують дослідники.