19:02 / 02.10.2020 Здоровье

Вакцини від грипу вже можна купити у аптеках

Вакцини від грипу вже з'явилися в аптеках України.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров'я.

Перша партія (30 360 доз) трьохвалентної вакцини "Джісі Флю" (Південна Корея) пройшла лабораторний контроль і відсьогодні доступна у продажу.

Також до України вже завезли 45 000 доз трьохвалентної вакцини "Інфлувак" (Нідерланди). Після лабораторного контролю вона надійде у продаж.

Чотирьохвалентна вакцина "Ваксігрип Тетра" (Франція) буде в продажу орієнтовно через два тижні.

Трьохвалентна вакцина призначена для вироблення імунітету від трьох штамів грипу, які циркулюватимуть у Північній півкулі цього епідсезону, чотирьохвалентна — від чотирьох.

Нагадаємо, що грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.

Минулого епідсезону від ускладнень грипу в Україні померла 71 людина, на грип та ГРВІ перехворіли 4,9 млн людей (12,9% населення), 63% з яких — діти віком до 17 років.

У МОЗ закликали вакцинуватися і розповіли, як робити це безпечно під час пандемії. Також Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує відтерміновувати щеплення на період пандемії.

Є декілька кроків, яких потрібно дотримуватися, щоб робити щеплення в період епідемії, відвідуючи чи сімейного лікаря, чи заклад охорони здоров’я: 

  • Треба дистанційно по телефону домовитися про час щеплення. 
  • Лікар повинен назначити цей час в той час, коли буде найменше скупчення людей в закладі охорони здоров’я або в кабінеті сімейного лікаря. 
  • В лікарні повинні бути окремі маршрути пересування  пацієнтів - людей із симптомами хвороби, а також людей, які приходять на шеплення. 
  • У МОЗ також рекомендують поєднувати патронажні і медичні огляди з проведенням вакцинальної сесії.