12:21 / 30.09.2020 Здоровье

Конопелько Микола: До влади у Києві мають прийти люди, які ухвалюють усі рішення з огляду на вплив на здоров'я

У киян часто виникають сумніви, чи варто пересідати на велосипед або йти пішки, якщо немає впевненості, що так пересуватися містом безпечно та комфортно.

Про це йде мова на офіційній сторінці неурядової організації "Здорове місто", заснованої громадським діячем Конопелько Миколою та Доктором Комаровським.

"Віддаючи перевагу велосипеду замість автівки чи громадського транспорту, або пересуваючись містом пішки, ми інвестуємо в своє здоров'я. Це зміцнює м'язи та серцево-судинну систему, покращуються самопочуття та сон, активний рух змінює наше життя.

Втім, виникають сумніви, чи варто пересідати на велосипед або йти пішки, якщо немає впевненості, що так пересуватися містом безпечно та комфортно. Тому дуже часто доводиться витрачати життя на затори, очікування транспорту на зупинці, пошук парковки. А тим часом повітря забруднюється шкідливими викидами, і ми цим дихаємо. Наші діти також цим дихають", – констатують засновники соціальної ініціативи "Здорове місто" Конопелько Микола та Доктор Комаровський.

Як це змінити? Чи можливо це змінити взагалі? Так, відповідає "Здорове місто":

Вулиці наших міст потребують комплексного переосмислення:

  • Продумана дорожня розмітка, встановлення датчиків в світлофорах, завдяки яким регулюється потік пішоходів та автівок.
  • Розробка чіткого плану розбудови велоінфраструктури у місті та його втілення протягом найближчих 5 років.
  • Хороше освітлення, зелені насадження, цікавий дизайн - це додаткові переваги для фізичної активності. Навіть покриття в парку має значення. Наприклад, для бігу та прогулянок – це покриття з дрібним відсівом.
  • Розробка та впровадження нової стратегія екологічного та безпечного громадського транспорту, який має працювати на екологічному паливі.
  • Розвиток інфраструктури для паркування приватних автомобілів на в’їзді в місто, розвантаження центральних вулиць міста від приватних автівок.
  • Треба покласти край практиці, коли водійські права отримують люди, що зловживають алкоголем. Має бути налагоджений облік цих людей та обмін даними між регіонами.
  • Транспорт повинен не забирати життя, а продовжувати (місто для пішоходів, місто для велосипедистів)! Це одна з цілей соціальної ініціативи "Здорове місто".

Для того, щоб так воно було, у владі міста мають бути люди, які ухвалюють усі рішення з огляду на вплив на здоров'я. Але влада міста не буде турбуватися про наше здоров’я, якщо ми, городяни, від неї цього не вимагаємо. Згодні? Тоді приєднуйтесь до ініціативи "Здорове місто".

“Здорове місто” – це соціальна ініціатива про головне в житті. Про здоров‘я!

Більше деталей про “Здорове місто” тут: https://zdorove-misto.info/