16:10 / 22.06.2020 Здоровье

Хаос на ринку лікарських засобів

Доставка ліків онлайн, що діє зараз, несе загрози для споживачів. Оскільки, невідомо чи будуть це саме ліки і чи не стане споживачам від них гірше, але це нікого не хвилює.

В період пандемії Уряд дозволив доставку лікарських препаратів для населення, чим скористались поштові ресурси доставки та кур’єри, що не мають жодних умов та засобів для транспортування такого виду продукції.

18 червня у прес-центрі «Український новин» відбувся круглий стіл на тему: "Дистанційна торгівля лікарськими засобами: користь чи небезпека".

У ньому брали участь голови фармацевтичних асоціацій, власники аптек, народні депутати та фахівці фармацевтичної галузі.

Причиною такої ситуації стала Постанова Кабінету Міністрів України від 23.03.2020 №220, яка лишила прогалини, якими скористались кур’єрські служби  та інтернет-аптеки без ліцензії, що продовжать займатись продажом та доставкою. Важливо, що деякі компанії з цих служб є іноземними компаніями, і у себе в країні вони б уже понесли відповідальність за законом.

Директор ГС «Аптечна професійна асоціація України» Володимир Руденко говорить, що сервіси, які не мають права займатись торгівлею цими препаратами, скористались прогалинами в законодавстві. Проблема також у тому, що тих хто це робить, дуже складно притягнути до відповідальності, а страждає – споживач.

За його словами, законодавство має чітко встановити, що продажом таких засобів має займатись виключно ліцензовані аптеки, а доставкою аптечні кур’єри, які відповідають за якість препаратів. Існує практика залучення поштових сервісів доставки, але на договірній основі, з дотриманням усіх правил транспортування та дотримання температурних режимів.

Владислав Онищенко, Голова правління споживачів медичних послуг, лікарських засобів та медичних виробів стверджує, що це питання можна врегулювати доволі просто, варто лише внести законодавчі зміни. Як приклад, в Європі існує директива 2001/83/ЄС Європейського парламенту та Ради ЄС від 06.11.2001 "Про звід законів Співтовариства щодо лікарських засобів для людини". Дана директива передбачає вичерпний перелік аптек, що можуть займатись такою діяльністю та перелік лікарських препаратів, що існує на ринку, затверджені відповідним контролюючим органом.

Ігор Червоненко – голова правління ГС «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)», власник аптечної мережі «Аптека Доброго Дня» зазначив, що їх асоціація з початку карантину публічно заявила власну позицію щодо готовності забезпечувати громадян ліками, з дотриманням усіх вимог. Ще тоді було заявлено, що доставка рецептурних препаратів без рецепту доставлятись не може. Проте сьогодні, коли увесь транспорт працює, рецептурні препарати доставляються звичайними кур’єрами, які доставляють піцу. Ніхто не несе відповідальність за це, а страждає кінцевий споживач.

Народний депутат України Сергій Кузьміних, голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування погодився з присутніми та заявив, що законодавчий орган влади буде робити все, щоб цю ситуацію виправити.

Його колега Валерій Зуб також підтримав учасників круглого столу та запевнив, що всі зміни, які необхідно провести будуть ухвалені.

Для того, щоб ситуація стала контрольованою, а доставка рецептурних препаратів припинилась, Президент України Володимир Зеленський  та Міністр охорони здоров’я Максим Степанов мають взяти під особистий контроль це питання.