23:57 / 21.04.2020 Экономика

В Україні невигідно будувати розкішні готелі

Розвивати внутрішній туризм в Україні складно. Тут бракує інфраструктури й недостатньо хороший клімат. Про це Gazeta.ua заявив засновник турагенції Мер-Ка-Ба Валерій Сіверчук.

"В Україні не буде розвитку туризму найближчим часом. Про розвиток цієї галузі говорять щороку, але нічого не роблять. Єдиний курорт, який можна зарахувати до туризму, – Буковель. Щоб розвивати інші курорти, потрібні великі капіталовкладення. Зараз у нас є будинки в Карпатах, під Вінницею, ще десь. Нормальних вкладень в інфраструктуру України немає. Наша країна не Америка, якою можна подорожувати кілька тижнів. Звісно, якісь красоти в нас є, але порівнювати внутрішній і зовнішній туризм не можна. Притому займатися внутрішнім туризмом складніше. Свого часу возили туристів у Карпати. І частенько траплялось таке, що я завантажив автобус, а поки їхав, замовлені нами номери продали. Ніби домовився і про ціну, і про кількість, і люди мене знають. А на місці потім кажуть, що щось там переплутали, приїхали інші люди і дали на 50 гривень більше", - каже Валерій Сіверчук.

Вкладення потрібно робити в інфраструктуру міст. На всю Україну є в нас 2 готелі, які можна хоч віддалено порівняти з турецькими.

"Природа і погода України не дуже пристосовані для розвитку туризму. Будувати готелі на Чорному морі, схожі до турецьких, нема перспектив. Все частіше Чорне море влітку холодне і його не можна порівнювати з Середземним. У Туреччині починають приймати туристів з 1 травня до кінця жовтня. Я мав мініготель, коли жив в Євпаторії. Наш туристичний сезон тривав з середини червня до вересня. Фактично, 2,5 місяця, і за цей час маємо заробити такі ж гроші, як заробляє Туреччина за 8 місяців, а фактично за рік, бо при іноземних готелях багато і спа-курортів, які працюють цілорічно", - пояснює експерт.